Неприятното усещане за изтръпване в едната или и в двете ръце – това е най-разпространеният симптом, който впрочем рядко става повод за консултация, дори с личния лекар, още по-малко за невролог.

При подобно неразположение няма повод за безпокойство, тъй като усещането на отеклата ръка обикновено не се съпровожда с изразени болезнени усещания и най-често отминава от само себе си.

Но лекарите предупреждават, че възникването на тази симптоматика може да бъде както вариант на нормата, така и проявления на някои заболявания.

Подуване и изтръпване на ръката - норма или болест 

Ако ръката се подува след сън

Изтръпването в ръката, което възниква след събуждане посред нощ или сутрин, най-често е вследствие на напълно естествени причини и те се смятат за напълно нормални.

Подобна симптоматика е признак на стабилна функция на защитните системи на организма, дори в период на нощен отдих, когато самият човек по никакъв начин не може да влияе на собственото си тяло.

Много хора смятат, че изтръпването в ръката в тази ситуация – това е вследствие на недостатъчно приток на кръв към нервите в крайниците, но всъщност това не е така.

Неприятните симптоми се обясняват с притискане на самите нерви в ръцете, което на практика води до временното им парализиране.

Твърде силното притискане до незабавно събуждане, което ни дава възможност да се вземат мерки за стабилизация на положението на тялото. Сред възможните признаци на естествено изтръпване са:

  • Чувство за тежест в отеклата ръка – усеща се като чужда и много тежка.
  • Парене и пощипване – с тези симптоматики се съпровожда връщане на нормалната чувствителност. Тяхната поява се обяснява с известна раздразнителност на нервните структури, която се запазва за известно време.
  • Стабилизиране на състоянието за кратко – събудилият се през нощта с отекла ръка човек, обикновено променя положението на тялото си и спокойно заспива. Много дори не си спомнят за случилото се на сутринта.

Най-често изтръпването на ръката по време на сън отшумява напълно и не крие никакви рискове за здравето.

Ако човек е в безсъзнание или нервната му система функционира неправилно, например, от напиване, притиснатият нерв може сериозно да пострада.

В такава ситуация ръката ще се възстановява след събуждане много по-дълго – този процес може да отнеме дни, а в тежки случаи, дори и месеци.

През целия този период човек ще усеща леко изтръпване и несъществено мравучкане.

Често изтръпване – повод за смяна на възглавницата

Естественото изтръпване след събуждане е рядко срещано явление. Ако подобна симптоматика кара човек да се събужда посред нощ на практика всеки ден, тогава следва да се замисли дали леглото му е достатъчно удобно. 

Изтръпването може да се предизвика от твърде голяма възглавница, поради която шията заема физиологично неправилно положение.

Подобна ситуация също води до притискане на нервите, което е и първопричината за поява на неприятни усещания.

Предупреждения за опасност от диабет

Понякога периодичното изтръпване в ръката е признак на прогресиращ захарен диабет. За тази болест са характерни не само повишените нива на кръвна захар, но и нарушаването на кръвообращението.

Диабетът може да навреди на големите и на малките кръвоносни съдове.

В редки случаи изтръпването се появява преди възникване на явни симптоми на заболяване, в този етап на развитие на болестта човек също може да изпитва:

  • Повишена жажда;
  • Често уриниране;
  • Силен апетит;
  • Зрителни нарушения;

Безпричинното изтръпване следва да се разглежда като повод за консултация с личния лекар, който след преценка относно основателността на оплакванията може да назначи допълнителни изследвания.

За откриване на диабет в начален стадий на развитие е достатъчно личният лекар да назначи изследване на кръвна захар, което е част от профилактичните и всеки има право да си направи безплатно.

Остеохондроза – честа причина за изтръпване

Терминът се използва за обозначаване на различни дистрофични нарушения на ставните хрущяли, и най-често на дисковете между прешлените в гръбначния стълб.

В началния си етап болестта е възможно по никакъв начин да не се проявява.

Други заболявания, които е възможно да предизвикат изтръпване през нощта са множествена склероза и тунелен синдром.