След херниопластика както и след всяка хирургична интервенция са възможни усложнения.

Премахването на хернията носи със себе си не само корекция на недостатъка, но и възможно натрупване на гной, изместване на импланта, прекомерно натягане на конците, болезнени усещания, хематоми с различна степен на тежест и дори рецидив.

Усложненията, възникващи след херниопластика, не са толкова безобидни, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Дори ако операцията е преминала успешно, и лекарят е направил всичко на високо професионално ниво, огромна роля играе здравето на пациента, имунният отговор на организма и съблюдаването на препоръки за възстановяване.

Как ще протече възстановяването зависи от правилното поставяне на импланта, изпълнение на правилата за хигиена от лекаря по време на операция, а след нея – вече от самия пациент – общото здравословно състояние, размерът на хернията, дневният режим, условията на бита.

Усложнения след херниопластиката

Най-често се съпровождат с инфекция на раната, макар и изрязването на херниите се отнася към чистите операции.

Затова и антибиотици не се назначават задължително, но колкото по-възрастен е пациентът, толкова внимателно трябва да се наблюдава неговото състояние.

По-рано причината за събирането на гной се смятаха мрежестите импланти. Но в рамките на изследвания този факт не беше потвърден.

Сером – още един вид усложнения от херниопластиката. Това е натрупване на левкоцити, еритроцити, макрофаги и прочие кръвни клетки, влияещи на възстановяването на тъканите и поддържането на имунитета.

Серомът се формира след използването на мрежа като реакция на интервенцията и наличие в тялото на чуждо тяло.

Да се говори за поява на усложнение след като е била проведена херниопластика може няколко дни след операцията. За натрупването на серозна течност свидетелстват подуването, някакво издуване в мястото на интервенцията, което може да се приеме за признак на херния.

Обикновено се провежда обща терапия, специални процедури по разкриване на кухината и изтегляне на течността не се налага. След 2-3 седмици серомът изчезва сам.

Хематомът като вид усложнение след херниопластиката с времето се разсейва, не нанася вреда на организма и не прогресира в необратим процес. Обикновено минава след 1-2 седмици.

В отделни случаи е необходима санация на раната и дренаж впоследствие.

Съществува такъв вид усложнения след херниопластика като невралгия – парене, мравучкане, понижаване на чувствителността в някои участъци на тялото.

И лапароскопията не свежда до 0 вероятността от нейното възникване.

Херниопластика – как да сведете до минимум усложненията

За намаляване на усложненията от този вид оперативна интервенция е необходимо внимателно да се подбере методът за нейното извършване, медицинският материал – съгласно случаят за корекция, да се следят изследванията, да се изпълнят всички изисквания на персонала както преди операцията, така и след.

Това се отнася за физическото натоварване, отказът от вредни навици, хранене, и упражнения за възстановяване на формата след процедурата по херниопластика.

Ако се налага – трябва да се приемат лекарствените препарати, назначени от лекар.

При отговорен подход към лечението и възстановяването възстановителният период трябва да бъде намален до 2 седмици, а усложненията след херниопластика ще бъдат сведени до нула.

В първите дни след интервенцията всякакви физически натоварвания са категорично забранени, дори и по-силно напъване в тоалетната не е препоръчително, което означава, че и хранителният режим е от особена важност, и трябва да включва храни с умерено съдържание на фибри.