Оток на Райнке – това е относително често срещано патологично състояние, което протича като хронично заболяване.

Характеризира се с образуване на полипи и увеличаване на размерите - хипертрофия, на гласовите връзки. 

Оток на Райнке – защо и как се развива

Основно клинично проявление при това заболяване е нарушение на гласовата функция. Ако патологичният процес бъде установен навреме, прогнозата е благоприятна. При повечето хора има постоянна клинична ремисия.

Ако не се лекува обаче, това нарушение може да прогресира до пълна загуба на гласа. Освен това, при наличие на големи полипоидни разраствания съществува риск от възникване на стеноза на ларинкса.

Заболяването има и други наименования, нарича се още полипоиден ларингит или болест на Райнке-Хайек.

За първи път този патологичен процес е описан от немски лекари, на имената на които впоследствие бива назован, в края на 19-ти век.

Оток на Райнке се открива най-често при хора от 36 до 50 години, като при жените вероятността да се развие е доста по-голяма.

Какви са причините за полипоиден ларингит

Днес полипоидният ларингит се отнася към полиетиологичните заболявания, тоест принос в неговото развитие имат едновременно няколко фактора, които влияят на организма.

Специфичните морфологични изменения в областта на гласовите връзки обикновено възникват в отговор на продължително въздействие. Това най-често е цигареният дим.

По време на пушене лигавицата непосредствено се излага на високи температури, които способстват за разширяване на кръвоносните съдове и масивно проникване на вредни вещества в тъканите.

Още една възможна причина за развитие на оток на Райнке са и неблагоприятни условия в работна среда. 

В случаите ако човек дълго време работи при условия на повишена задименост или запрашеност, неговите гласови връзки увеличават размерите си.

Системният контакт с горещ или твърде влажен въздух, а също и въздействие на ларинкса на пари на химически вещества, са сред провокиращите фактори за развитие на заболяването.

Отделна рискова група са хората, които поради своята работа трябва да напрягат гласовите връзки, примери за такива са певци или учители. Те също съставляват голяма рискова група при формиране на болестта на Райнке.

Кога рискът от болестта значително се повишава

Съществува връзка между оток на Райнке и други заболявания. Установено е, че рискът от оток на Райнке се повишава при ниски нива на щитовидни хормони, а също при ГЕРБ – гастроезофагеална рефлуксна болест.

Хипотиреозата способства за развитие на метаболитни нарушения, които на свой ред могат да предизвикват допълнителна хипертрофия на гласовите връзки.

ГЕРБ често води до увреждане на лигавицата на ларинкса със стомашно съдържимо.

Симптоми, характерни за оток на Райнке

Симптомите при този патологичен процес нарастват постепенно. Средно за появата на разгърната клинична картина може да са необходими до няколко години.

Първоначално болният обръща внимание, че привечер или големи натоварвания на гласа, преграква. Но за връщане на гласа към обичайния му тембър са необходими не повече от 4 часа. 

Постепенно присипването започва да възниква все по-често и става постоянно.

Допълнително присъстват симптоми като дискомфорт и драскане в областта на ларинкса, а също и пристъпи на суха кашлица.

Последната е най-интензивна сутрин. За облекчаване на своето състояние човек заема принудително седнало положение.

Периодично при тези пристъпи се отделят малко количество гъсти храчки. При изразена полипоидна хипертрофия клиничната картина може да се допълва от симптоми, сигнализиращи за нарушение на дихателната функция.

Първо, това е задух, който става най-осезаем при остри респираторни вирусни заболявания.

Диагностика и лечение на полипоиден ларингит

Полипоиден ларингит се открива най-често с физикално изследване в съвкупност с пряка и непряка ларингоскопия. За оценка на функционалното състояние на гласовите връзки е показна ларингостробоскопия.

Също се препоръчва провеждане на акустично изследване на гласа, наричано фонетография.

При оток на Райнке е необходимо максимално ограничаване на натоварването на гласа, тоест трябва да се говори по-малко, да се избягва крещене.

За отстраняване на хипертрофията на гласовите връзки се използват антихистамини, нестероидни противовъзпалителни.

С добър ефект са инхалационните кортикостероиди и различните физиотерапевтични процедури. При значителна полипозна хипертрофия може да е необходима хирургична интервенция.

Профилактика на оток на Райнке

За профилактика на развитие на този патологичен процес се препоръчва спиране на цигарите, избягване на прекомерни натоварвания на гласа. А също и използване маски при работа в условия на повишена задименост и запрашеност.