Болните хора почти винаги са нервни, особено тези, които страдат от хронични заболявания. Дори обикновеното кашляне невинаги е с инфекциозен произход.

Каква е връзката между здравословното състояние и нервната система и как да укрепите своите нерви, така че да не боледувате?

1. Психосоматика

Съществува цяла наука за влиянието на нервите върху организма, която се нарича психосоматика. Неин основател е немският учен Йохан Хайнрот, живял през миналия век.

Неговата теория се основава на това, че причината за множество заболявания е не физическото или органическото действие, а емоционалното състояние на човека – депресия, стрес, вълнения.

Болните хора почти винаги са нервни, особено тези, които страдат от хронични заболявания. И в резултат се получава, че всички проблеми със здравето са скрити в нашата глава. Това всъщност е и предмета на изучаване на психосоматиката.

2. Въздействие на нервите върху организма

Да допуснем, че вие се чувствате потиснати от него и рядко се усмихвате. И това продължава вече няколко седмици. В резултат психиката ви реагира негативно на всяко нещо, което се случва около вас, липсва ви и бодрост.

В крайна сметка организмът спира да функционира правилно, той също е потиснат. В следствие от постоянното напрежение възникват мускулни болки, което води до появата на заболявания.

Принципно, почти всички хронични заболявания на вътрешните органи – също и злокачествените тумори, могат да бъдат предизвикани от състояние на обида към някого, включително и към самия себе си.

Хората, занимаващи се с това да се самоизяждат, са предразположени към възникването на ерозии и язви. Прошката е важна не само в религията, но и в медицината. Според теориите на учените, на прицел са тези органи на човека, които са най-слаби.

3. Емоциите и подсъзнанието

Доказано е научно, че болестите възникват подсъзнателно. Също така състоянието на организма е пряко свързано с емоциите на болния. Ако на човек го болят краката, това означава, че изпитва желание да побегне нанякъде.

А ако загубва слуха си, най-вероятно изпитва силно нежелание да чуе нещо. Така избягвайки някои проблеми, той прави животът си по-комфортен, дори без да го осъзнава.

Следва да се съгласим, че дори обичайният конфликт повлича със себе си главоболие или сърдечна болка. Чувствайки дискомфорт, човек вече не изпитва желание да се кара, а точно обратното, просто да си отдъхне и да не разговаря с никого.

Скривайки се в черупката си, той прави опит да се укрие и от болестта. Разбира се, той не прави това съзнателно, болният в повечето случаи абсолютно нищо не подозира.

Често хората, които имат навика да се крият, образно казано, в своята черупка, не успяват да намерят помощ от обикновените лекари, те се обръщат към църквата или към психолог.

Според статистиката много хора променят начинът си на живот и самите себе си, когато открият подкрепа и разбиране. Заболявания им отстъпват или преминават в по-лека форма.

Но, обръщайки се за помощ към страничен човек е важно да помним, че той не е фея с вълшебна пръчица, която лесно ще ни избави от всичките ни проблеми.

Надявайки се само на него, вие още повече можете да влошите своето състояние. Основното лекарство се намира вътре в нас. И никой не е в състояние да ви помогне да въведете ред във вашата нервна система.