Учени от Университет в Ню Йорк твърдят, че колкото повече време сме в отпуск, толкова е по-нисък риска от метаболитен синдром.

Какво е това метаболитен синдром и защо зависи от отпуската

Това понятие включва цял комплекс от опасни симптоми:

  • Повишено кръвно – над 130 на 85 мм живачен стълб;
  • Високи нива на холестерол – повече от 50 мг на децилитър за жени и 40 мг за мъже;
  • Високи стойности на триглицериди в кръвта – повече от 150 мг/дл.
  • Високи нива на кръвна захар – не по-малко от 100 мг/дл.
  • Наднорменото количество висцерални мазнини – около талията, обиколка над 88 см при жени и над 101 см при мъже.

В изследването взели участие 63 служители, които имали право на платен отпуск. Всички те дали кръв за изследване. А освен това измерили обемът на талията и трябвало да отговарят на въпроси в анкета за отпуските през последната година.

Оказва се, че тези, които били най-дълго в отпуск, показателите, определящи риска от развитие на метаболитен синдром, са по-добри от на останалите участници в изследването.

Тези, които за година по 5 пъти си взимали отпуск, били с най-нисък риск от напълняване и високо кръвно. А тези, които изобщо не си взимали отпуск били с над 46% риск от метаболитен синдром.

Не е важно дали сме на море или у дома, а дали сме в отпуск

И не било от значение с какво точно се занимавали участниците в изследването по време на отпуск – грижа за деца или ходели на море. Важно е през тези периоди да не работят.

Това се обяснява с факта, че постоянният стрес, който изпитва работещият човек, негативно влияе на сърцето и на кръвоносните съдове.

При постоянно нервно напрежение пием повече алкохол и ядем нездравословна храна, пушим цигари и не успяваме да се наспим.

Последствие от забързания ритъм на живот, който повечето от нас водят, е развитие на метаболитен синдром. От това състояние произтичат голяма част от инфарктите и инсултите, които застигат много хора след преминаване на една определена възраст.