По време на пандемията се появиха множество заблуди за профилактиката на COVID-19. Например, някои хора се безпокоят, че с честото миене и дезинфекция на ръцете могат да отслабят имунната система.

Как честото миене на ръцете може да отслаби имунитета

Група австралийски учени от Университета на Виктория развенчава тази заблуда – хигиената на ръцете наистина защитава от заразяване, но не намалява количеството микроби, които ни заобикалят.

В статия, публикувана в платформата за мнения на академичната общност The Conservation, изследователите напомнят за хигиенната хипотеза, според която околната среда за малко дете не трябва да бъде стерилна.

Смята се, че детската имунна система по-ефективно се тренира под въздействието на различни бактерии и микроби.

Поддръжниците на хигиенната хипотеза твърдят, че прекомерната чистота предизвиква възникване на алергии, астма и автоимунни заболявания.

Всички проведени през последните години изследвания опровергават тази хипотеза. Съществуват множество други причини за възникване на тези заболявания.

Важно е да се отбележи също, че мръсотията не само помага на имунната ни система, но също може да задълбочи възпалителния процес.

Учените също разясняват как се формира защитния механизъм на имунната система. Вродената имунна система предпазва организма от всякакви чужди и потенциално опасни биологични материали – от патогени до вредни химически вещества.

Адаптивният /придобит/ имунитет се формира през целия живот и предпазва организма след инфекция и прекарано заболяване или ваксинация.

Развитието на имунитета започва след раждането и отслабва в напреднала възраст, а също и под въздействие на различни фактори – недостиг на сън, стрес, прекаляване с антибиотици, недостатъчно плодове и зеленчуци в хранителния режим, липса на физическа активност.

Отразява ли се хигиената на имунитета

Не съществуват никакви научни доказателства, че допълнителните мерки за хигиена могат да отслабят имунитета и да направят организма по-възприемчив към заразяване с бактерии или с вируси.

Микробите ни заобикалят навсякъде – те са във въздуха, в хранителните продукти, растения, животни, почва и вода.

Хигиенните мерки, които се препоръчват за профилактика на COVID-19, помагат за намаляване на риска от заразяване, но не отстраняват всички микроби, които ни заобикалят.

Честото миене на ръцете, особено с използване на средства за дезинфекция може да наруши естествената защитна бариера на кожата, което може да доведе до увеличаване на кожните инфекции.

С това можем да се справим като използваме овлажняващи средства.