Отслабване по време на сън – звучи като рекламен слоган, макар и това да е нормален физиологичен процес. Най-важното е да се активира. За тази цел трябва да се сдобием с няколко нови навика.

Как да отслабваме реално на сън

Наспиване

Превръщането на тази препоръка в навик не е по силите на всеки. Затова ако успеем да си отделяме по 8,5 часа за сън на ден можем да ускорим отслабването с 2 пъти.

2 групи учени от Харвард установяват, че доброволците, прекарващи в леглото по 8,5 часа, отслабват с 2 пъти по-бързо от тези, които спят по 5,5 часа – при еднакво потребление на калории.

По-мащабни изследвания провежда друга група учени от Харвард. Те изследват навиците на над 133 000 здрави жени, които в продължение на 10 години добре се наспиват.

Установява се, че рискът от развитие на диабет тип 2, който е свързан с наднорменото тегло, при тях е 45% по-нисък в сравнение с тези, които спят по по-малко от 6 часа, и които страдали от апнея или други сънни разстройства.

Конкретните данни са представени от специалисти от клиниките Майо. Те установяват, че намаляването на продължителността на съня с 80 минути ни кара да приемаме по около 550 допълнителни минути.

Пийте мляко

Чаша мляко преди лягане помагат не само за заспиване, но и на растежа на мускулната тъкан, докато спим. Това е, защото млякото е богато на казеин – белтък, който подхранва мускулите с аминокиселини. Физиологичният механизъм действа при всички.

Без значение дали човек е културист или артист, който предпочита леките натоварвания, мускулите и в двата случая се увеличават. Така се ускорява метаболизмът и организмът изгаря повече калории.

Изключете отоплението

Топлото одеяло не е добър помощник при заспиване и за отслабване. Учени установиха, че при прохладна стая човек изразходва една част от калориите на бялата мастна тъкан за изгаряне на кафява.

Бялата мастна тъкан – това е тази, която се натрупва в бедрата и по седалищните части. Основната нейна задача е отлагане на липиди. Кафявите мастни клетки отговарят за терморегулацията и създават топлина от запасените липиди.

Бялата мастна тъкан, образно казано, играе ролята на дърва за огрев, които попадат в кафявата на печка за отопление на целия организъм. Това е случаят, когато излишните сантиметри в директния смисъл се изгарят, докато спим.

Обърнете време на себе си

Заспиването на дивана, тоест преди да сме си легнали в леглото, това е стрес за организма. Добре е преди лягане да почетем книга, да се заемем с плетене или с друго хоби, несвързано с електронни устройства и с телевизор.

Това може да изглежда като напразна загуба на време, но преди сън е добре да се отделят по 30 минути, които да са лично за нас. Това ще помогне сънят ни да стане по-пълноценен и за натрупване на енергия.

Премахване на смартфони и лаптопи

Учените продължават да твърдят, че минимум час преди лягане трябва да останем по-далеч от екрани на лаптопи и смартфони.

Синята светлина от мониторите допринася за намаляване на образуването на хормона на съня – мелатонин.

Решение са съвременните приложения, които след залез променят цветовете на екраните на компютри и смартфони към по-топли тонове.

Сваляне на щорите

През 2014 г. от Оксфордския университет проучват здравословното състояние на жени, които обичат да спят на тъмно.

Установява се, че те са с 21% по-малко предразположени към напълняване в сравнение с тези, които предпочитат да спят на включени лампи и на вдигнати щори, при което в спалнята навлиза светлина от уличното осветление през нощта.

В идеалния случай светлината в помещенията следва да бъде намалена със спускане на нощта. Когато сме в полумрак, организмът започва да образува ударно мелатонин, а това спомага за по-бързо заспиване.

Намаляване на напрежението

Интензивните физически натоварвания малко преди сън, разбира се, възбуждат. Но не и разтягането и упражненията с диафрагмено дишане, те успокояват и спомагат за по-лесно заспиване.