Жените, които са страдали от наднормено тегло още преди да заченат, се безпокоят, че е възможно то да повлияе на протичането на бременността и на развитието на плода.

В тази връзка, много бъдещи майки си задават въпроса за необходимостта от отслабване и начини за постигане на тази цел при бременност.

Какви са най-разпространените въпроси за отслабването при бременност

Промени в тялото на жената при бременност

С растежа и развитието на плода, тялото на жената се променя и естествено се трупат килограми. Увеличаваме на обема на циркулиращата кръв, околоплодните води, теглото на плода, плацентата, запас от вещества, са основните причини за съвсем естественото наддаване.

Дори бъдещите майки, които са пълни още преди зачеването, наддават още на килограми по време на бременността. 

Но могат да се използват и безопасни методи за отслабване, позволяващи избягване на възможните усложнения, свързани с наднормените килограми.

Може ли да се отслабне безопасно

Отслабването по време на бременност не е най-доброто решение, теглото е желателно да се стабилизира преди забременяването.

В рамките на подготовката на това забележително събитие най-честата препоръка се свежда до набавяне на достатъчно количество хранителни вещества в съчетание с физическите упражнения, съвместими с бременността и активен начин на живот.

От мета-анализ, обхващащ 6 изследвания от 2015 г. било направено заключение, че не трябва да се препоръчва на бременните да се съсредоточават върху отслабването поне до раждането.

Има данни, че тази практика може да увеличи вероятността от усложнения от страна на плода.

Дори ако преди настъпването на бременността има наднормено тегло, лекарят трябва да изготви програма за профилактика на възможни усложнения.

Но в идеалния случай килограмите отгоре е желателно да се свалят преди бременността.

Следва да се има предвид, че трупането на излишни килограми при бременност способства за естествена загуба на мастни запаси. И след раждането на детето теглото ще бъде по-малко, отколкото преди бременност.

Бъдещите майки често губят килограми в началото на бременността, без да се полагат никакви усилия. Това може да се обясни със симптомите на токсикоза – сутрешно гадене, повръщане, отвращение от определени храни, промени в хранителния режим.

Не трябва да се радваме на отслабването, тъй като в първия триместър се залагат органите и системите на бебето. И при действие на негативни фактори или дори недостиг на хранителни вещества.

Увеличава се вероятността от неблагоприятни последствия от страна на плода. В съответствие с това, жените, страдащи от силна токсикоза, дори трябва да се консултират с гинеколог и да научат начините за набавяне на всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Обикновено основното наддаване на тегло започва през втория триместър, когато състоянието на жената се стабилизира, отшумява гаденето и повръщането.

Как да предотвратим наднормени килограми

„Трябва да се яде за двама” – това е разпространена препоръка, която и до сега може да се чуе във всички семейства, особено от представителите на по-старото поколение, които вече очакват внук или дори правнук.

Всъщност тези препоръки не само нямат никакво основание, но са и вредни.

По данни от различни изследвания, бременните жени се нуждаят от 300 допълнителни калории за нормалното протичане на бременността. Какво са това 300 калории?

2 чаши мляко, 0.5 литра айран, 100 грама извара.

Повечето акушер-гинеколози изсказват мнение относно необходимостта от допълнителни калории, което зависи от първоначалното тегло на жената.

Ако не наддава достатъчно, то потребността от допълнителни калории може да не е 300, а повече. Конкретни препоръки за хранене може да даде личния лекар. А жените с наднормени килограми изобщо не е препоръчително да се отклоняват от обичайния си хранителен режим..

Бременност – това е време, което изисква особено внимателно отношение към собственото здраве и тяло, но това не означава, че е необходимо да се пазим, сякаш сме кристална ваза.

Освен промените на храненето. Всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия акушер-гинеколог и възможността за правилно физическо натоварване.

Физическите упражнения изгарят излишните калории, следователно те способстват за отслабване и помагат за справяне с колебанията в настроението.

За всички жени са забранени контактните видове спорт, а също и тези, които са свързани с риска от получаване на травми. Промените при двигателната активност са в зависимост от срока на бременността.