Недоспиването през делничните дни повишава риска да ранна смърт, но сега ще научим как да неутрализираме този негативен ефект.

Тези, които няколко дни спят по 5 часа или по-малко, нараства риска от преждевременна смърт, но негативният ефект може да се предотврати, ако си отспим през почивните дни.

Наваксването на сън през уикенда може да е спасение

Изследователи използвали данните на повече от 43 000 участници в медицински проучвания, проведени в Швеция през 1997 г. През следващите 13 години учените наблюдавали съдбата на тези хора, като проследявали смъртността.

Преди това учените оценявали връзката между смъртността и съня, но разгледали само продължителността на съня през делничните дни.

Изследователите отчитат и други фактори – пол, индекс на телесната маса, тютюнопушене, ниво на физическа активност, работа на нощни смени.

Оказва се, че при хората на възраст до 65 години, които спят по 5 часа или по-малко, рискът от смърт нараства до 52%. Но не се увеличава при тези, които спят малко през седмицата, но си наваксват съня през почивните дни.

Предполага се, че сънят помага за неутрализиране на ефекта от недоспиването, но изследването не дава 100% потвърждение на тази хипотеза.

Полезно е спането по-дълго през уикенда

Още повече, че не е полезно да се спи твърде дълго. При доброволците, които цяла седмица спели по 8 часа и повече, е установен по-висок риск от летален изход в сравнение с тези, които успявали да се наспят по 6-7 часа дневно.

Недостигът на сън се отразява неблагоприятно на организма, но редовното продължително спане може да сигнализира за скрити проблеми със здравето.

Това съвпада с това, което вече знаем за съня, от Оксфордския университет. Сънят се регулира от биологичния часовник на организма, но на него влияе и процеса на хомеостаза.

Колкото по-дълго бодърстваме, толкова повече сън ви трябва. Интересно е, че при хората над 65 години и смъртността не се установява. Това най-вероятно се дължи на факта, че възрастни хора спят толкова, колкото им е необходимо.

Потребността от сън при всеки човек е различно, недоспиването във всеки случай трябва да се изпълнява. Ако не даваме на организма отдих, продължителността на живота намалява.