Миома на матката обикновено протича безсимптомно. И често жените узнават за нейното наличие по време на бременност. На такива пациентки им е необходимо повишено внимание по време на очакване на детето и при раждане.

За да не се допусне израждане на възела в злокачествена форма, се извършва миомектомия при цезарово сечение.

Интервенцията при секцио ще отърве жената от болезнени усещания след раждането на детето и ще позволи планирането на нова бременност.

Особеност на развитието на миоматозните заболявания

През целия период на очакване на бебето от 9 месеца пациентката се води на специален отчет, и през това време миомните възли само се изследват, а интервенция се извършва при цезарово сечение.

Премахването на новообразуванието преди раждането е опасно за плода, но и растящия тумор представлява сериозна заплаха, тъй като предизвиква тонус на матката и нарушава маточно-плацентарното кръвоснабдяване.

При растежа и развитието си плодът увеличава размерите си и понякога притиска кръвоносния съд, хранещ патологичното образувание.

Същевременно възниква и възпалителен процес, съпровождащ се с повишаване на телесната температура и силни болки.

Освен това възелът вътре в детеродния орган може да стане причина за неправилно формиране на плацентата, неудобно разположение на детето, тазово предлежение.

Особености на раждането

При възможно естествено родоразрешение, но най-често лекарите настояват за цезарово сечение, което е показно при следните фактори:
• Тазово предлежание;
• установяване на новообразувания в областта на родовите пътища;
• Плацентарна недостатъчност;
• Късна възраст на родилката;

Следва да се отбележи, че акушерите съвсем до неотдавна се стараеха да избегнат процедурата по миомектомията при цезарово сечение.

Опасения предизвиквало разширяването на обема на оперативната интервенция, поради което кръвозагубите се увеличавали с 10% и значително се повишавал рискът от инфектиране.

От друга страна, миомектомията при цезарово сечение дава възможност да се избегне повторна хирургическа интервенция, а следродилното съкращаване на мускулните влакна способства за бързото зарастване на матката.

Освен това съвременната медицина е разработила нови продуктивни антибиотици с широк спектър на действие и качествен шевен материал.

И миомектомията при цезарово сечение се препоръчва при установяване на повърхностни възелчета в краищата на миомата или при откриване на вторично изменение на тумора.

Техника за извършване

Миомектомията по време на цезарово сечение предполага поставянето на пълна упойка или епидурална анестезия. След това хирургът разрязва коремната стена и оглежда мястото, където ще се оперира, за да определи последователността на действията си.

При малък размер на патологията първоначално се извлича плодът, а след това протича обрязване и възстановяване на целостта на детеродния орган. При голям размер на миомата лекарят първо я премахва.

По време на процедурата специално внимание се отделя на лигирането на кръвоносните съдове. За бързо възстановяване се извършва дрениране на коремната кухина и се назначават антибактериални, детоксикационни и спазматични препарати.

Следоперативен период

Миомектомията при церазово сечение отслабва женския организъм и изисква специфична грижа при възстановяване. Първият ден пациентката прекарва в следродилното отделение под медицинско наблюдение.

В областта на шева се поставя стерилна превръзка, която не трябва да се сваля или мокри. Много е важно да се следи за честотата на раната и на кожата около нея.

При несъблюдаване на грижа се повишава риск от инфектиране, възпалителни процеси, разкъсване на шевовете. Подобна интервенция удължава срокът за възстановяване.