Повишеното артериално налягане при децата е възможно да е свързано със заболявания на бъбреците, наследствени фактори или с конфликтни ситуации в семейството.

Установено е, че децата с високо кръвно налягане са предразположени към депресии и необосновани страхове.

Заболяване на зрелостта и на децата

Артериалната хипертония се среща не само при хората в зряла възраст, но и при децата. Според медицинските данни, при 1-14% деца по-малки от година се регистрират устойчиво повишено артериално налягане в една или друга форма. Но въпреки това най-често тази патология се открива в юношеска възраст.

Кардиолози коментират, че дори в млада възраст се среща есенциална хипертония, когато остава единствено предписването на препарати за понижаване на кръвното налягане.

Но е много важно да се изключи вторична хипертония, преди да се назначават такива медикаменти.

Причини за хипертония при децата

Приблизително в 70-90% от случаите, според различните медицински източници повишеното артериално налягане в детска възраст е симптоматично и е свързано с други съществуващи патологии.

Често децата с хипертония страдат от бъбречни заболявания като автоимунен гломерулонефрит, стеноза на бъбречните кръвоносните съдове, аномалии в развитието на отделителните органи, тумори и др.

Що се отнася до заболяванията извън отделителната система, хипертонията в детска възраст е възможно да е свързана със синдром на обструктивна сънна апнея, бронхопулмонарна дисплазия или коарктация на аортата.

Синдромът на обструктивната сънна апнея се среща при 1-2% от децата. Най-често тази патология се наблюдава при децата със заболявания на горните дихателни пътища – аденоиди, хроничен тонзилит, затлъстяване, а също и определени особености в развитието на черепа.

Есенциална артериална хипертония

Същинската артериална хипертония несвързана с други заболявания се нарича есенциална. Причините за нейното развитие досега не са известни.

Тази форма на повишеното артериално налягане обикновено се среща при деца над 6 години и почти винаги е свързана с наследствени фактори.

Към настоящия момент са известно няколко гени, които са отговорни за регулирането на налягане върху кръвоносните съдове.

Кардиолози посочват, че мерки за нормализиране на кръвното налягане задължително се вземат винаги без значение дали пациента страда от първична или вторична хипертония.

Фактори, способстващи за развитието на хипертония при деца

Покрай очевидните причини за високо кръвно налягане при децата – съпътстващи заболявания и наследственост, съществуват и други фактори, способстващи за повишаването на натиска върху кръвоносните съдове – наднорменото тегло, стреса, употребата на голямо количество трапезна сол.

Често високо артериално налягане се установява при деца по време на конфликтни ситуации в семейството.

Лечение на артериална хипертония при деца

Нелекарствената терапия е подходяща за деца с леко повишено АН при липса на увреждане на органите-мишени /сърцето, главния мозък и бъбреците/. Тя се заключава в изменение на начина на живот:

• Понижаване на телесната маса – при затлъстяване или наднормено тегло;
• Повишаване на физически активност;
• Изменение на характера и режима на хранене;

Затлъстяването при децата и юношите често се съпровожда с лека хипертония. Редица изследвания показват благоприятното въздействие на понижаването на телесната маса върху нивата на АН със затлъстяване.

K. Brownell и съавтори успяха да докажат, че промяната на начина на живот, при която се понижава телесната маса се постига и достоверно намаляване на нивата на АН.

Недостатъчно проучени са въпросите на диетата за децата и юношите с артериална хипертония.