Ежедневното овлажняване на кожата не понижава риска от развитие на екзема при бебетата, установиха изследователи от университета на Нотингам. Резултатите от изследването са публикувани в списание Lancet.

Ново изследване опровергава резултатите от предходните

Екземата е разпространено хронично заболяване на кожата, което обикновено започва в детска възраст. Смята се, че сухата и увредена кожа може да отключи нейното развитие.

Овлажняващите средства подобряват бариерната функция, осигурявайки защита на външния слой и задържат влагата. Затова за профилактика на екзема при новородени се препоръчва редовно използване на овлажняващи кремове.

Учените включили в изследването 1394 новородени, чиито близки роднини страдали от екзема, астма или полиноза.

Бебетата на случаен принцип били разделени на 2 групи. В едната група родителите ежедневно нанасяли овлажняващ крем на цялото тяло на детето до достигане на 1-годишна възраст. А в другата не използвали овлажняващ крем.

Изследователите не откриват доказателства, че ежедневното използване на овлажняващо средство през първата година може да предотврати появата на екзема.

То се оказва свързано с незначително увеличен риск от възникване на кожни инфекции и поява на ранни признаци на повишен риск от хранителна алергия.

Авторите съобщават, че през последните години е постигнат значителен прогрес при лечение на тежка екзема, но въпросът за профилактика засега остава открит.

Резултатите от ограничените по мащаб изследвания показват, че използването на овлажняващи средства от самото раждане може да предотврати екзема.

Проведеното мащабно изследване не потвърждава наличието на какъвто и да е положителен ефект.

Развитието на екзема генетично обусловено, няма препарати за профилактика

Учените отбелязват, че резултатите от изследването касаят само профилактика, тъй като при екзема ефективността на използването на овлажняващи средства е научно доказана.

Състоянието на кожата наистина се подобрява и симптоматиката отслабва.

В повечето случаи развитието на екзема е генетично обусловено, затова стандартното овлажняване на кожата няма как да помогне за профилактика.

Необходимо е разработването на препарати, които влияят на гените още преди заболяването да се е развило. Засега обаче разработките са в много начален етап и касаят само определени заболявания.