Ако жената отдавна планира бременност, появата на зацапване по бельото може да стане повод за огорчение. Но ако се е случило зачеване, леко кръвотечение към края на цикъла може да не е менструация, а признак на имплантация. Това е част от физиологичния процес, протичащ в началото на бременността.

От момента на овулацията, когато яйцеклетка излиза от яйчника и се среща със сперматозоид, настъпва един от критичните периоди на бременността.

Ако зародишът успее да се прикрепи към стената на матката, бременността продължава, ако ли не – то тогава всичко започва от начало.

Имплантация и ранни симптоми на бременност

Какво е това имплантация

Терминът „имплантация” се използва, за да назове процеса на прикрепване на оплодената яйцеклетка към маточната лигавица за растеж и развитие на плода впоследствие.

Това е закономерен етап от гестацията, настъпващ около седмица след овулация. По своята същност това е първата седмица на вече настъпила бременност.

При 1/3 от жените в периода на имплантация се наблюдава незначително кръвотечение, което се приема за поредна менструация, тъй като се случва почти по едно и също време на цикъла.

При повечето бъдещи майки зародишът се прикрепя 8-9 дни след овулация, но при други е възможно да стане по-рано или по-късно – до 12-14 дни след отделянето на яйцеклетката.

Ако овулацията е на 14-тия ден от цикъла, то оплодената яйцеклетка се прикрепя към маточната лигавица около 23-тия ден.

От овулация до маточна кухина

В средата на цикъла настъпва овулация, от яйчника се отделя 1, по-рядко 2, зрели яйцеклетки.

Когато семенна течност попадне в маточната тръба, то съдържащите се в нея сперматозоиди оплождат женската полова клетка около 12-24 часа след овулация.

Оплодената яйцеклетка, която се нарича зигота, впоследствие се придвижва по фалопиевата тръба. През това време се дели няколко пъти, като образува бластоцист, който навлиза в маточната кухина 5-6 дни след оплождането. Около 1-2 дни след това се прикрепя към маточната лигавица.

Целият процес от оплождане до имплантация отнема от 6 до 10 дни. Това означава, че прикрепването на зародиша се осъществява между 20 и 24 ден на редовния менструален цикъл. Това е приблизително 3-4 дни преди очакваното менструално кървене.

Етапи на имплантация – защо се появява кръвотечение

Имплантацията на ембриона се осъществява приблизително на 6-тия или 7-мия ден от момента на отделяне на яйцеклетката от яйчника.

Зародишът се имплантира последователно, като преминава през 3 ключови етапа. Първоначално сякаш се прилепва към маточната лигавица /ендометриума/ - това е преимплантация.

На този стадий ембрионът е от 5 до 6 дни. През втория период зародишът се „потапя”, прониква в маточната стена, за да се закрепи здраво за матката. Това е процес на адхезия /слепване/ на бластоцит към ендометриум.

В този момент е възможно кръвотечение, тъй като малък участък от ендометриума се нарушава и кръвоносните съдове се оголват. В третия зародишът вече прониква дълбоко в маточната лигавица.

Всяка бременност се различава и затова симптомите на прикрепяне на зародиша към матката не могат да са идентични.

Някои жени не забелязват симптоми, свързани с имплантацията, при други е възможно да възникне леко кръвотечение или само зацапване. Това са напълно допустими симптоми.

След прикрепване на зародиша – ранни симптоми на бременност

Скоро след успешното имплантиране на ембриона женският организъм започва да се изменя, тъй като бременността прогресира, освобождават се все повече хормони.

Гърдите също претърпяват изменения, най-характерни са болезненост, чувствителност на зърната и подпухване.

Това зависи пряко от нивото на естрогени и прогестерони. В някои случаи измененията са видими още по време на овулация, а също и седмица след нея. Но ако се развива бременност, гърдите не намаляват, а зърната потъмняват.

Базалната температура на тялото е максимално висока по време на прикрепване на зародиша, и не се понижава след това, което може да бъде и метод за определяне на бременност.

Но не за всички жени е удобно да измерват базалната температура, затова този признак невинаги се забелязва. 

Около седмица след имплантирането на ембриона жената може да усеща по-чести позиви за уриниране. Увеличаване на кръвоснабдяването в тазовата област активизира и функцията на пикочния мехур. Подобен признак се смята за ранен симптом на бременност.