Паламудът е вид стадна хищна риба, която принадлежаща към семейство Скумриеви. В България младите паламуди са познати и с названието циганка. Трябва да се отбележи, че названието на този вид риба обхваща цели четири подвида – австралийски, ориенталски, чилийски и атлантически паламуд.
На българската трапеза попада именно последния подвид на тази риба, който обитава предимно крайбрежните води на Африка, Америка и Европа. На север достига до Южна Норвегия и Англия. Ареал на местообитанието на паламуда също е Средиземно и Черно море.
Тъй като тази риба е хищна, тя се храни с аншоа, скумрии, сардини, сафриди и е изключително лакома. В стомаха на един паламуд могат да бъдат открити до 75 хамсии.
При тегло от 7 килограма тази риба може да достигне на дължина до 85 сантиметра, въпреки това стандартните ѝ размери са около 3-4 килограма и не повече от 60-65 сантиметра.
Хранителна стойност на месо от паламуд (100 грама)
• Белтъчини – 22.4 грама;
• Мазнини – 14.2 грама, от които наситените мастни киселини са 3.3 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 1 грам;
• Вода – 62.4 грама;
• Холестерол – 80 мг;
• Калоричност – 217 килокалории;
Витамини
• Никотинова киселина /В3/ - 12.6 мг;
• Токоферол /Е/ - 1.3 мг;
• Аскорбинова киселина /С/ - 0.9 мг;
• Фолиева киселина /В9/ - 4 мкг;
• Пиридоксин /В6/ - 0.6 мг;
• Рибофлавин /В2/ - 0.13;
• Тиамин /В1/ - 0.27;
• Ретинол – 20 микрограма;
Минерални вещества
• Калий – 300 мг;
• Натрий – 70 мг;
• Магнезий – 35 мг;
• Сяра – 170 мг;
Полезни свойства
Месото на паламуда се отличава с добри хранителни качества. То е доста мазно /през есента в месото на черноморския паламуд се натрупват до 12% мазнини/ и обикновено се консумира в консервиран и пушен вид.
Особено ценен е чилийския паламуд поради вкусното и крехкото му месо, което макар че има специфичен вкус, при правилно термична обработка, той се загубва.
Тази риба е с високи търговски качества и поради богатия си химичен състав. В нейното месо се съдържа хлор, натрий, сяра, цинк, манган, флуор, фосфор, йод, калий, които са необходими за поддържането на добро здравословно състояние на човешкия организъм. Освен това в състава на месото на паламуда присъстват и някои витамини от група В, А, С, Е, РР.
Ползата от месото на тази риба е обусловена също и от неговото свойство да стимулира образуването на хемоглобин в кръвта, което се дължи и повишаването на активността на синтеза на белтъчини.
Освен това при редовната консумация на тази риба се подобрява регенерацията на тъканите, а също и общото състояние на главния и гръбначния мозък. Веществата в състава на месото на паламуда участват в транспортирането на жизненоважните кислородни молекули към клетките.
Поради множеството си полезни свойства на тази риба се препоръчва задължително да бъде включена в хранителния режим на бременните жени, кърмещите майки и децата от различни възрастови групи.
Освен ценни мазнини в паламуда има много животински белтъчини, които на практика напълно се усвояват от човешкия организъм.
Противопоказания
Употребата на тази морска риба не е препоръчителна за хора, които имат лична непоносимост към нейното месо. Пушената, маринованата и много мазната риба е вредна за хората със заболявания на черния дроб, бъбреците, храносмилателната и сърдечно-съдовата система, но във варен вид не много мазния паламуд е изключително полезен.