Това е само в приказката на писателя Джани Родари „Приключенията на Чиполино” синьор Помидор е отрицателен персонаж. Всъщност това е вкусна универсална суперхрана с антиоксиданти, множество витамини и полезни минерали.

Имаме и още 11 обективни причини да обичаме доматите и да ги ядем колкото се може по-често.

Да ядем ли домати всеки ден

1.Грижа за здравето за сърцето

Съдържащите се в доматите химически вещества са изключително полезни за здравето на сърцето.

Смята се, че доматеният сок помага за намаляване нивата на лошия холестерол и за риска от образуване на тромби, а още и нормализира артериалното налягане.

Червените плодове са богати на калий, холин и ликопен – пигмент, отговарящ за цвета на зеленчука.

Факт!

Според данните на учените на медицинския факултет на Неаполитанския университет, храните, богати на калий ни спасяват от инсулт, а друго изследване повдига хипотезата, че ликопенът поддържа сърдечно-съдовата система.

2.Помощ при отслабване

Ниска калоричност, липса на мазнини и наличие на фибри – всичко това прави доматите привлекателни за желаещите да свалят килограми.

Подобряване на храносмилането

Доматите помагат за подобряване функционирането на сърдечно-съдовата система и черния дроб, а също и се предотвратява запек.

3.Острота на зрението

Доматите са богати не само на ликопен, но и други каротиноиди, и по-точно на бета-каротин, лутеин и екзасантин. Тези съединения за поддържане на здравето на очите, тъй като помагат за подобряване на зрението и понижават риска от възрастова дегенерация, катаракта и други очни заболявания.

4. Контрол над нивата на кръвна захар

Доматите – това е добър източник на хранителни влакна и витамини от група В. Те също имат нисък гликемичен индекс, особено в пресен вид – при приготвените домати леко нараства.

Всичко това се отнася към категорията продукти, които помагат за задържане на нивата на глюкоза в кръвта под контрол.

5. Защита от някои видове рак

Доматите съдържат антиоксиданти – ликопен, витамини А и С, които неутрализират свободните радикали в кръвта и понижават окислителния стрес.

Това на свой ред спомага за профилактика на някои онкологични заболявания, например, рак на простатата, на стомаха, на белите дробове и на дебелото черво.

6. Качество на съня

Хората, които ядат домати или пият доматен сок, не знаят какво е това безсъние, и се събуждат сутрин бодри и изпълнени със сили.

Доматеният сок е полезен за здравето на жените на средна възраст. До този извод учените стигат след изследване, проведено сред жени на възраст от 40 до 60 години.

Те трябва да пият 200 мл несолен доматен сок два пъти дневно в продължение на 8 седмици. Резултатите показват, че пиенето на тази напитка наистина може да помогне за намаляване на симптомите на менопауза, сред които безпокойство, разход на енергия в покой и честота на сърдечните съкращения.

7. Здрав дух

Доматите са богати на витамини от група В, сред които фолиева киселина, затова положително влияят на състоянието на нервната система.

Изследванията показват, че пиенето на доматен сок понижава риска от развитие на депресия и невродегенеративни заболявания.

8. Чиста сияеща кожа

Яденето на домати и пиенето доматени сокове прави кожата красива и здрава. Червеният зеленчук е богат на естествени антиоксиданти – витамини А, Е и С, които забавят процесите на стареене на кожата.

9. Здрави кости и зъби

Доматите са богати на фосфор, калий, калций и магнезий – всички тези елементи са необходими за здравината на костите. Това също е полезно за поддържане на зъбите здрави.

В доматите има и витамин Д, способстващ за усвояването на калций, а също витамин К и ликопен, предпазват от риск от развитие на остеопороза.

10.Силен имунитет

Семената и месестата част на доматите са отличен източник на ликопен, аскорбинова киселина, витамини А и Е, които подобряват защитните функции на организма.

11. Защита на белите дробове от цигарен дим

Доматите намаляват вредата, която се причинява на организма при пушене на цигари, а също и при вдишване на цигарения дим при пасивно пушене.

В тях се съдържа кумаринова киселина и хлорогенова киселина, които предпазват белите дробове от канцерогени.