Липсата на дори и един зъб в устата води до последователни изменения в устната кухина. Възпрепятства се пълноценното сдъвкване на храната и е възможно влошаване на естетиката на усмивката.

Съвременните лекари предлагат няколко варианта за разрешаване на проблема – класическо протезиране и имплантация. Но какъв метод да изберем, какви са неговите предимства и недостатъци и как да не се объркаме с тях? Отговори на вълнуващите въпроси в настоящата статия.

Лекари за термина адентия – беззъбие

Адентия – липса на един или на няколко зъба. Това е събирателен термин, който отчита състоянието, но не и причините и изисква уточняване. В клиничната практика е прието да се разграничават следните видове адентия:

  • Първична, когато един или няколко зъба изобщо не са поникнали. Това състояние може да бъде характерно както за млечна, така и за постоянна захапка;
  • Вторична – загуба на зъб или на зъби вече след никнене, поради различни причини – травми, усложнения на кариес, заболявания на венците и много други;
  • Частична – липса на един или повече зъби, тук има също има градация;
  • Пълна – пълна липса на зъби, също това състояние се нарича беззъба челюст;

Ако се разгледат статистическите данни, в клиничната практика на зъболекарите най-често се развива  вторична адентия при хора над 35 години. Причините обикновено се крият в заболявания на устната кухина – усложнения на кариес, някои възпалително-дистрофични патологии на венците.

Но каквито и да са причините за формиране на вторична адентия, необходимо е да се вземат мерки за нейното отстраняване и възстановяване на загубените функции на дихателния апарат.

И съвременните зъболекари могат да предложат няколко варианта – протези или импланти. Но какъв именно вид протезиране да изберем или имплантаация? Какво е по-добре?

Какво протезиране предлагат зъболекарите?

Повечето хора са осведомени и доста добре познават различните видове протези. Когато става въпрос за пълна липса на зъби, то единствен вариант е пълната снемаема протеза, която често се нарича „допълнителна челюст”.

На преглед зъболекарят може да предложи няколко вида напълно снемаеми протези, отличаващи се по начин на закрепване, материал на изготвяне и някои конструкционни особености.

Ако говорим за общите предимства, този вид протезиране губи в сравнение с имплантите в сравнение с имплантите за сметка на редица недостатъци.

Използване от зъболекари на нови технологии и материали позволи постигането на по-голям комфорт и практичност при напълно снемаеми протези, но недостатъци все пак има.

На преглед зъболекарят може да предложи следните видове пълни подвижни протези:

  • Пластмасови – най-евтиният вариант, който се произвежда от обикновена твърда пластмаса, което налага продължително привикване;
  • Силиконови – гъвкави, комфортни протези, които се отличават по цена. Напълно се отличават по всички естетични изисквания, към тях бързо се свиква;

Но какъвто и материал да се избере, протезите само частично предават дъвкателното натоварване на тъканите на пародонта и само забавят дистрофичните протези, а не ги спират.

Дентална имплантация

Към ден днешен най-съвършеният метод и съвременен метод за лечение на вторична адентия. Поставянето в челюстта на изкуствен корен позволява точно и правилно да се предава дъвкателното натоварване. Следователно на практика е възможно напълно да се преустановят деструктивните процеси в костните тъкани на челюстта.

Денталната имплантация е относително нов метод, но вече позволява постигане на впечатляващи резултати. За няколко десетки години бяха намалени и противопоказанията за интервенцията.