Топ 3 необичайни форми на скарлатина след раждане, изгаряне и от рани
Раждане

Скарлатина – разпространено инфекциозно заболяване, което се смята основно за детска инфекция, но от него могат да се разболеят и възрастни, които в миналото не са сблъсквали с бета-хемолотичен стрептокок от група А.

Типични симптоми на заболяването

Заподозирането на скарлатина съвсем не е трудно. При типично протичане симптомите са доста характерни:

Скарлатинозна ангина

Най-разпространен признак на заболяването се смята ангина – остър тонзилит

Изменения на цвета на лигавиците на устната кухина

Скарлатината протича с характерни изменения на лигавицата на устната кухина – сливиците се размекват, придобиват яркочервен цвят, оттекли са обложени със слой с бял или с жълт цвят. Мекото небце е надуто и зачервено, между червената и здравата тъкан се проследява ясна граница.

Обрив

Има свои характерни особености, които са отделни симптоми. Обривът от скарлатина представлява малки червени точки на зачервена и подута кожа. Характерните пъпки са разположени по специфичен начин.

Характерна локализация – бузи, корем, подмишници и вътрешна повърхност на бедрата.

Обривите са гъсто разположени по гънките на кожата – подмишничната област, лакътните гънки. Областта около носа и устата не се засяга от обривите и изглежда бледа на фона на зачервения фон.

Симптом на интоксикация

Обусловен от действието на токсина, който отделя хемолитичния стрептокок. Характерно е повишаването на температурата, втрисане, а в тежки случаи и гърчове.

Атипична скарлатина – необичайни форми на болестта

В някои случаи установяването на диагнозата не е толкова лесно. Ако при класическо протичане на заболяването при лекар това не представлява проблем, то при развитие на екстрафаренгиални форми, е необходимо време за уточняване и поставяне на диагнозата.

Разбира се, атипичните форми на скарлатина се срещат не толкова често, но за тях трябва да се знае. Тези варианти за протичане на заболяването се развиват най-често при възрастни. А считането на скарлатината за детска болест отлагането на поставянето на диагноза за неопределен срок.

1. Скарлатина след раждане

При жените може да възникне следродилна скарлатина, когато входна врата за инфекцията е матката.

След изгонването на плода родилните пътища имат увреждания на лигавицата, които са особено уязвими за инфекции, затова неспазването на правила за асептика и антисептика лесно може да доведе до проникване в тях на патогенна флора.

Известни са случаи на скарлатина в матката не само след раждане, но и след аборт.

Клинично следродилната скарлатина протича с поява на фин червен обрив, изчезващ при натискане на входните врати на инфекцията, тоест в областта на слабините и половите органи. В същата област се открива и увеличаване на лимфните възли.

Влошава се и общото състояние на жената, обусловено от интоксикация на организма от екзотоксин – температурата на тялото става висока, появява се обрив, главоболие.

2. Скарлатина от рани

Доста рядка форма – от рана. При тази патология входни врати за хемолотичния стрептокок е нарушението на целостта на кожата във вид на драскотини, порязвания.

Обикновено при тази форма заболяване отсъства, а типичния за скарлатина обрив се локализира само в областта на раната. Увеличението на лимфните възли е регионарно – в групата възли, разполагащи се около раната.

3. Скарлатина след изгаряне

В развитието скарлатина след изгаряне входни врати за инфекциите е изгорената кожа. Развитието на клиничната картина е по сценарий на ранева скарлатина. Възпалителни изменения в сливиците при тази форма също отсъстват.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 148

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg