Защо хората практикуват медитация? За да се отпуснат, за да се настроят за нещо, за да подобрят здравето си… Но обикновено медитативните техники се отнасят към нетрадиционните практики, свързани с физическото и духовното самоусъвършенстване. А какво казва по тази тема официалната медицина?

Оказва, че въздействието на медитацията върху нашия мозък не е еднозначно.

Да съхраним сивите клетки!

Група учени от Калифорнийския университет публикували в изданието Frontiers in Psychology резултатите от изследване, доказващо, че редовното практикуване на медитация способстват за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания при хора в старческа възраст.

За съжаление, през последните години случаите на болестта на Алцхаймер и старческо слабоумие значително нараснаха. Експертите свързват това с, че продължителността на живота на хората съществено се увеличи, а мозъкът „не върви в крак“ с тялото.

Тоест, когато този орган вече започне да умира, останалият организъм се намира все още в добро здраве. В резултат човекът в напреднала възраст остава практически здрав от физическа гледна точка, а неговият мозък вече е необратимо деградирал.

В изследването взели участие 28 мъже и 22 жени от 24 до 77 години. 1 част от тях практикували медитативни техники, а останалите – не. Мозъкът на всички доброволци бил изследване на ядрено-магнитен резонанс.

Въпреки че при всички било установено, обусловено от напредването на възрастта, намаляване на количеството на сивото вещество, при тези, които периодично медитирали, загубите на мозъчно вещество били по-малки.

Срещу възпаление и стрес

През 2013 година международна група учени от университета на щата Уинсконсин – САЩ, Института за биомедицински изследвания – Барселона, Испания, и Центъра за неврологични изследвания института INSERM – Лион, Франция, за първи път успели да открият биологичният механизъм, свързан с терапевтичния ефект на дълбоката медитация. Установило се, че след 8 часа, прекарани в медитация, в организма протичат определени генетични и молекулярни изменения.

Странични ефекти

Макар и традиционно да е прието да се смята, че медитациите помагат за справянето със стреса и за връщането на вкуса към живота, те могат негативно да влияят на психиката.

Проучванията показват, че 60% от всички хора, практикували източни практики за отпускане и за концентрация на съзнанието минимум веднъж годишно са се сблъсквали с техните неприятни странични ефекти, като депресия, панически атаки и халюцинации. При всеки 14-ти тези нежелани реакции от медитативните техники са доста сериозни.

Неотдавна екип от специалисти решили да проверят как въздейства практикуването на йога върху състоянието на затворници. Веднъж седмично на последните се предлагало да посещават 90 минутен сеанс по йога.

Също те трябвало да преминат тестове за определяне на нивото на висшите когнитивни функции. На пръв поглед, медитацията се оказала полезна за арестуваните – тяхното настроение се подобрило, понижило се тяхното ниво на стрес както и на психологическия дистрес. Но нивото на агресивност изобщо не се променило.

Това показва, че медитацията не е препоръчително да се смята за панацея на всички психологически и физически проблеми на човека. В някои случаи тези източни техники за релаксация е възможно да се окажат абсолютно безполезни, а в други – дори да навредят.

Затова експертите препоръчват на хората да ги практикуват само под ръководството на опитни специалисти, желателно психолози, а самостоятелно е допустимо заниманието само с най-елементарните и безопасни варианти.