Папаята е плод, който не е много разпространен в географските ширини на България, а някои дори и не са чували за него, въпреки това неосведомеността ни не отменя полезните свойства, които притежава.

Полезността на папаята всъщност отдавна е проучена и нейните качества успешно се прилагат от хората, населяващи по-топлите региони на света, които редовно използват този екзотичен плод и като храна.

По-голямата част от полезните свойства на папаята са обусловени от съдържащото се в нея специфично вещество папаин, за което е установено, че е целебно. През последните 10 години се появява и по българските пазари.

Интересен е фактът, че при запичане на огън от папаята започва да се формира аромат, подобен на миризмата на прясно изпечен хляб и оттам произхожда и едно от наименованията на растението – хлебно дърво.

Пъпешово дърво наричат папаята, защото на вкус този екзотичен плод е подобен на пъпеша. Освен това химичният състав и полезните свойства на папаята са сходни с тези на пъпеша.

Хранителна стойност за 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 8.1 грама;
• Мазнини – 0.1 грам;
• Вода – 88.7 грама;
• Растителни влакна – 1.8 грама;

Витамини:

• В1 – 27 мкг /микрограма/;
• В2 – 33 мкг;
• В3 -0.34 мг;
• В5 – 0.22 мг;
• В6 – 0.02 мг;
• В9 /фолиева киселина/ - 38.1 мкг;
• А – 5 мкг;
• С /аскорбинова киселина/ - 62 мг;
• Е /токоферол/ - 1.12 мг;
• Витамин К – 2.63 мкг;

Макроелементи

• Калций – 24.3 мг;
• Калий – 258 мг;
• Магнезий – 10 мг;
• Натрий – 3 мг;
• Фосфор – 5.7 мг;
• Хлор – 11.2 мг;

Микроелементи

• Желязо – 0.1 мг;
• Мед – 16.7 мкг;
• Манган – 10 мкг;
• Селен – 0.6 мкг;
• Цинк – 70 мкг;

Както бе посочено по-горе, папаята по своя състав наподобява пъпеш – в нея се съдържат много витамини, които правят тропическия плод много важен за укрепването на имунитета и организма като цяло.

Също е сравнително добър източник на калций, който е от съществено значение за поддържането на костите и зъбите в добро състояние, и на много други хранителни вещества, без които човешкия организъм не бил могъл да осъществява функциите си нормално.

Папая - полезни свойства

Но все пак не на витамините се дължи високата хранителна и лечебна стойност на папаята, а на папаинът, който човек няма как да си набави, освен ако не консумира тропическия плод.

Папаинът е растителен ензим, усилващ хидролизата на белтъчините, пептидите, амидите и незаменимите аминокиселини.

По своето действие този фермент наподобява на стомашния сок, поради което основното негово предназначение е подобряване функцията на храносмилателната система и всичко свързано с нея.

Папаинът повишава ефективността на храносмилателните процеси, спомага за усвояването на хранителните вещества, особено протеините и въглехидратите.

Растителният ензим притежава свойството да разгражда белтъчините и подобно на пепсина способства за разпадането на мазнините, въпреки че не им въздейства пряко.

Благодарение на тези му лечебни свойства, екзотичният плод се препоръчва на хора, страдащи от дефицит на белтъчини, който възниква в случай, че организмът загуби способността си да усвоява приеманите чрез храната протеини.

Панаинът помага на организма да се справи с този проблем и да започне да функционира отново напълно нормално.

Освен това този растителен ензим действа благотворно и на други системи на човешкия организъм, тъй като способства за по-лесното отстраняване на токсичните вещества, получени в резултат на метаболизма.

Също подпомага сърдечната функция, като разгражда веществото фибрин, което оказва влияние на формирането на тромбози по вътрешните стени на кръвоносните съдове.