Хранителните добавки с колаген, кремовете и маските с колаген са много популярни, особено сред по-възрастните дами, които желаят да си запазят кожата гладка, а костите здрави.

Колко оправдани са тези надежди и трябва ли да разчитаме на препаратите, съдържащи това вещество?

Колаген в човешкото тяло

Колагенът – това е най-разпространеният белтък в тялото, на него се падат 25-45% от всички белтъци.

Може да се открие в мускулите, на кожата, хрущялите и сухожилията, в косата, а също и на стените на кръвоносните съдове и на клапаните на сърцето.

От колагеновите фибрили се формира нещо като матрица, на основата на която са изградени скелетът и мускулатурата. Колагеновите структури ги задържат на място и им придават здравина.

Растенията нямат колаген – това е единствено животински белтък.

Тялото ни само умее да синтезира колаген – и то белтък се определя като ендогенен.

Събира се от 3 алфа вериги, които се състоят от определени киселини.

Около 1/5 част от тях - 21%, са т.нар. нестандартни аминокиселини, тоест има ги в състава на белтъците, но не влизат в списъка от 20 аминокиселини, които могат да се открият във всички живи организми на Земята.

Алфа-веригите на колагена се състоят приблизително от 1400 аминокиселини всяка от които може да се счупи на 3. Всяка трета аминокиселина в триадата – това е глицин, а всяка втора – лизин или пролин.

Съществуват множество форми на колагена, но се синтезират на един и същ принцип.

Със съзряването на човек образуването на колаген се понижава. След 20 години човек губи ежегодно по 1-1.5% от колагена на своето тяло.

В резултат еластичността на кожата, здравината на другите структури, съдържащи този ценен белтък, се понижават.

Желатинът е в резултат на денатурация на колагена. Под този процес се разбира промяна на конформацията на молекулата при запазена редица аминокиселини, от които се състои.

Пример за денатурация в ежедневието е промяна на белтъка на яйцето при варене, който става твърд и бял.

При нарушение на образуването на едногенния колаген се развиват различни тежки заболявания.

Обикновено става въпрос за наследствените заболявания, причина за които са генни дефекти, кодиращи образуването на колаген или на ензими, участващи в този процес.

Към тези патологии е синдромът на Елерс-Данлос, несъвършена остеогенеза, болест на Марфан и др. При тези заболявания се развиват тежки увреждания на хрущяли, кости, връзки, пороци на сърдечните клапани.

Заблуди за колагена, който си набавяме от храната

Какво се случва, когато екзогенният колаген /отвън/ или желатинът /денатуриран/ постъпва в човешкия организъм? 1400 аминокиселини във всяка от 3-те вериги – това е много голяма молекула.

Не е възможно просто да се просмучи през стените на стомашно-чревния тракт. Затова както и всички белтъци.

Затова както и всички белтъци, колагенът при постъпване в стомашно-чревния тракт се разгражда на отделни аминокиселини. Това е важен момент аминокиселината лизин от разградения колаген по нищо не се отличава от аминокиселините лизин.

Дори и ако разграждането на молекулата не е до отделни аминокиселини, а до малки полипептиди, които могат да проникнат през стената на стомашно-чревния тракт.

Няма никаква разлика дали човек е изял лъжичка хидролизиран колаген, желатин или е хапнал свински хрущял, в резултат той получава просто аминокиселини. Тялото с участието на витамин С на други вещества образува човешки, ендогенен колаген.

Заблуди и истини за колагена и мускулите

Съществува мнение, че хранителните добавки с колаген способстват за нарастване на мускулите. От една страна, това не е заблуда, защото колагенът, както и всеки белтъчен продукт ще бъде изяден на фона на интензивни тренировки.

Не е задължително да се яде колаген – всеки животински белтък, макар и в чист вид, дава същият ефект.

Да добавим, че в колагена има и левцин, а именно тази аминокиселина активира процеса на синтез на мускулите, и в резултат техния растеж.

Така че с един колаген няма смисъл да се удовлетворяваме. Следва да подберем източник на белтъчини с голямо разнообразие от аминокиселини.