Парапсориазис – това е недостатъчно добре изучена дерматологична патология със склонност към хронично протичане.

От клинична гледна точка, това заболяване се проявява с образуване на повърхността на кожата на полиморфни обриви, обединени от наличието на финопластично лющене.

Обикновено общото състояние на болния човек не се влошава

В повечето случаи при правилно подбрана терапия се постига устойчива ремисия на парапсориазиса. Но се смята, че този патологичен процес в някои случаи може да придобие злокачествено протичане.

Днес съществуват няколко форми парапсориазис, една от които се характеризира с образуване на плаки.

За първи път тази форма е била описана от лекаря дерматолог Луи Брок. Впоследствие тази форма е била разделена на 2 подвида.

Приблизително до края на 20-ти век това увреждане на кожата се е отнасяло към доста рядко срещаните патологии. Но през последните години е регистриран растеж на разпространението на парапсориазис сред населението.

Интересен е фактът, че мъжете на практика 3 пъти по-често от жените се сблъскват с това заболяване. Освен това голям брой случаи се откриват при хора над 60 години. Но тази патология може да възникне, дори при деца.

Днес въпросът защо се развива парапсориазис все още остава открит.

Съществуват няколко теории, най-разпространената от които е имунната. Според нея кожата се покрива със специфични обриви в резултат на отключване на верига от автоимунни реакции.

Смята се, че автоимунни процеси могат да се предизвикат от най-различни фактори, например, стрес, преохлаждане, прекарани инфекции, продължителен престой на слънце и т.н.

Още една популярна теория е инфекциозната. Според нея това заболяване се формира, вследствие проникването в организма на вирусни или бактериални агенти.

Поддръжниците на тази теория посочват голям брой случаи, при които парапсориатичните обриви са се появили на повърхността на кожата след прекарани инфекции.

Но не трябва да се изпуска моментът, че голям процент хора, страдащи от парапсориазис, не са се сблъсквали преди неговата поява с никаква инфекция.

Симптоми, характерни за парапсориазис

Капковидната форма на парапсориазис най-често се открива при млади хора. Неин първичен симптом е папула, която е с размери с лещено зърно и с кръгла форма.

Появилите се морфологични елементи най-често са в розов цвят. На повърхността на такива възли се откриват люспи.

Характерна локализация за тези обриви са страничните повърхности на торса, краката и ръцете. Скалпът се засяга много рядко.

При остро протичане клиничната картина се допълва с умерено повишение на телесната температура, обща слабост и неразположение. Освен папулозен обрив, на повърхността на кожата се появяват везикули, изпълнени с хеморагично съдържимо.

С течение на времето те съхнат на корички, които след това отпадат, като оставят след себе си хиперпигментация.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагностиката не може да се основава само на съпътстващи клинични проявления, тъй като не са специфични. Единствен относително достоверен метод е хистологичното изследване.

Лечението на парапсориазис се провежда с помощта на витаминна терапия, кортикостероиди, препарати за кръвоносни съдове и антихистамини. Добър ефект има фотохимиотерапията.

Понякога планът за лечение се допълва с антибактериални препарати.

Профилактика на увреждане на кожата

Профилактиката на този патологичен процес не е възможно, поради неизяснената природа на неговото развитие. Единствената обща препоръка е воденето на здравословен начин на живот.