Болките в коремната област са много често явление, което се среща както при деца, така и при възрастни. Причината за подобни процеси са много разнообразни и невинаги свидетелства за наличие на някакви здравословни проблеми.

Често появата на краткотрайни, с продължителност не повече от минута, болки е свързано с повишена активност на червата и не е повод за безпокойство.

В медицината следните типове болезнени усещания в областта на епигаструма:

• Висцерални – има коликообразен характер. Обикновено са предизвикани от спазми или разтягане на стените на органите на стомашно-чревния тракт;
• Соматични – характерни при наличие на патологични процеси в коремната кухина, които водят до раздразнение на краищата на нервните влакна;
• Схваткообразни – присъстват при стриктура на правото черво, обусловени от патологични изменения – тумори, цикатрикси, в околните тъкани;
• Постоянни – обикновено се появяват вследствие на възпаление,протичащо в органите на коремната кухина;

Причини за възникване на постоянни болки в корема

В повечето случаи източникът на болезнените усещания, чревните газове и други разстройства, е приеманата от човек храна.

Твърде горещите или обратното твърде студените храни водят до раздразнение на стените на хранопровода, а храната с високо съдържание на холестерол способства за образуването на жлъчни камъни и като последствие поява на жлъчни колики.

В някои ситуации при пациентите има вродена непоносимост към определени хранителни компоненти – например монозахариди или фруктоза. Тяхната употреба предизвиква постоянно подуване на корема и болки под формата на спазми.

Причини за постоянни болки в корема също могат да са следните патологии:

1. Остър панкреатит;
2. Механична непроходимост на тънкото черво;
3. Остър холецистит, дивертикулит;
4. Грануломатозен и неспецифичен язвен колит;
5. Семейна аденоматоза – дифузна полипоза, на дебелото черво;
6. Нарушения на храносмилателната функция на стомаха;

Диагностика и лечение на постоянни болки в корема

Ако имате болкови синдром, чиято продължителност е няколко часа или дори дни, е необходимо спешно да си запишете час при гастроентеролог.
Процесът на диагностика е сложен и много отговорен етап, тъй като понякога време за провеждане на комплекса инструментално-лабораторни изследвания просто няма.

Случва се, че застрашаващи живота заболявания имат изключително слаба клинична картина, а за отстраняване на най-острите болезнени проявления съвсем не се налага извършването на хирургична интервенция.

Първо специалистът изслушва оплакванията на пациента и извършва палпация на коремната област с цел уточняване на мястото на локализация на болката. Въз основа на първичния преглед лекарят определя предварителната диагноза и тактиката за назначаване на изследвания впоследствие.

За диагностични цели е възможно провеждането на ултразвуково изследване на органите на малкия таз и на коремната кухина, на колоноскопия, на рентгенограма на хранопровода и на стомаха и вземане на биологичен материал – кръв, урина и фекалии.

Тъй като етиологичните фактори на болковия синдром в областта на епигаструма са доста разнообразни, окончателната терапевтична методика за всеки пациент се определя в зависимост от неговите оплаквания и резултати от изследването.

Например подуването на корема и дърпащата, засилваща своята интензивност с течение на времето болка може да свидетелства за функционални нарушения във функцията на панкреаса.

Там отделяните храносмилателни ензими въздействат не на храната, а на самият орган, което предизвиква неговото дългосрочно увреждане. Терапията при панкреатит се свежда до строго съблюдаване на специална диета, прием на аналгетици и други лекарствени препарати.

При наличие на усложнения лекарите прибягват да хирургични методи на лечение.