Проблемите с венците са доста разпространени, но ако говорим за пародонтоза, то на това заболяване се падат само 8-10% от всички болести.

За много хора и дори за някои дентални лекари тази болест е пълна със загадки и тайни.

Разпространено мнение е, че пародонтоза и пародонтит е едно и също и това става причина за усложнения, заради неправилно лечение.

Помагат ли пастите за зъби за лечение на пародонтоза и могат ли да я излекуват?

На какво действат пастите против пародонтоза 

Пародонтоза – специфики на болестта

Пародонтоза е хронично системно-дистрофично заболяване на венците, характеризиращо се с равномерна деструкция на костната тъкан на алвеоларния израстък, с което се обяснява и същественото оголване на зъбните шийки и повишена чувствителност.

Парадонтозата не е свързана с възпаление, неговите симптоми липсват.

Сред пациентите и в мрежата често може да се срещне информация, че пародонтит и пародонтоза са синоними, някои твърдят, че това е остаряло или дори народно название на тази болест.

Това обаче изобщо не е така и става въпрос за 2 съвсем различни заболявания, които могат да бъдат усложнение едно на друго.

Основната разлика между тях – възпалението: при пародонтит то е ярко изразено, при пародонтоза не се установява.

Най-често възпалението е предизвикано от собствената флора на устната кухина, при действие на предразполагащи фактори.

При формиране на пародонтоза най-често е виновна атеросклероза на кръвоносните съдове, остеопороза и други заболявания, които влияят на състоянието на костите и кръвоснабдяване на определени участъци.

На какви симптоми следва да се обърне внимание

Пародонтозата е продължително протичащо заболяване, развиващо се с години, дори с десетилетия, а първите забележими симптоми се появяват след 40-50 години, особено при жените.

Нежният пол е принципно предразположен към развитие на остеопороза, но мъжете са в рисковата група за възникване на пародонтоза.

Първите симптоми на заболяването не са специфични и често остават без необходимото внимание:

  • Неприятни усещания във венците;
  • Пребледняване и бавното им отдръпване – това се нарича рецесия.

Заради отдръпването на венците може да се появи хиперстезия – повишена чувствителност на зъбите, тоест остър зъбобол при действие на температурни дразнители. Постепенно рецесията прогресира, корените на зъбите могат да се оголят на практика напълно. Венците стават бледи, буквално бели.

Симптоми на възпаление – зачервяване, отоци, лош дъх, липсват, също както и подвижност на зъбите.

Възможно е да се присъединят в усложнени случаи, също както и подвижност на зъбите, тогава зъболекарят може да постави диагноза – пародонтоза, усложнена с пародонтит.

За поставяне на диагноза зъболекарят назначава и допълнителни методи на изследвания – ортопантомограма – снимка на цялата лицево-челюстна област за оценка на загубата на костната тъкан.

Въз основа на тези данни може да се оцени и сложността на проблема, да се предвиди лечение.

Лечение на пародонтоза на зъболекарския стол

Лечението винаги изисква комплексен подход, и в него често участват няколко специалисти – зъболекари, гастроентеролози, ендокринолози.

Денталното лечение предполага санация на устната кухина и на всички кариозни зъби, усложнения на кариес.

Част от лечението е имплантация и протезиране – липсата на дори един зъб постепенно води до загуба на костна тъкан, а при наличие на пародонтоза патологичният процес бързо прогресира.

Благодарение на съвременните постижения на медицинската наука, пародонтозата вече не е противопоказание за имплантация. Освен това може да се направи остеопластика и да се постави имплант.

Решението се взема от зъболекар след редица изследвания, претегляне на всички ЗА и ПРОТИВ.

С физиотерапия се стимулира кръвоснабдяване във венците и следователно се забавят патологичните изменения във венците.

Домашно лечение

Успехът от лечението зависи от строгото изпълнение на лекарските препоръки. Много хора изпитват страх от зъболекари и се опитват да намерят алтернативни методи на лечение, един от който са пастите против пародонтоза. Но ефективни ли са? Или това е маркетингов трик?

За съжаление, в повечето случаи очакванията и реалност не съвпадат. Повечето пасти съдържат съставки, които действат на патогенните бактерии. Но при парадонтоза възпаление няма, и микрофлората няма принос за възникване на болестта.