Кивито е един от най- интересните плодове. Освен с нетипичния си вкус, кивито се отличава с ярък цвят, а и много полезни качества.

Макар, че България не се приема като най-подходящото място за отглеждане на киви, в последните години много агрономи и любители се възползват от топлия климат и влажното време в някои региони в България и „дават“ живот на интересното растение.

И тъй като, сезонът за събиране на плода наближава, решихме да увековечим това събитие с днешната статия, в която ще ви запознаем с ползите от вкусния плод.

Кои са полезните съставки на кивито

В едно средно по размер киви се съдържат близо 80% от необходимата доза витамин С за деня.  В 100 гр. плод се откриват около 50% от препоръчителната дневна доза витамин К.

Не приключваме обаче до тук – в малките по размер плодчета се намират още добри количества витамин Е, фолиева киселина, калий и мед.

Макар и с това високо съдържание на микронутриенти и минерали, кивито е с доста ниско съдържание на калории – скромните 56 ккал за 100 гр.

Защо плодът се счита за толкова полезен

  • Има противовъзпалителен ефект – Кивито е изключително богато на антиоксиданти и витамин С, което го прави отлична срещу възпаления. Силно препоръчително е за страдащите от респираторни заболявания и имунокомпрометираните хора. Подходящо е, също за хора, лекуващи се от инфекции и за възстановяване след хирургична интервенция.
  • Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система – Изследване на американски университет е установило, че хората, които консумират ежедневно храни богати на витамин К имат 34% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови патологии, свързани атеросклеротични изменения на съдовете. Доказано е, че приемът на едно киви на ден намаля драстично риска от сърдечен удар и образуване на тромби.
  • Подобрява здравината на костите – Вече споменахме витамин К, но неговите ползи далеч не се ограничават само да поддържане на добро сърдечно-съдово здраве. Проучвания установяват, че храните богати на този витамин, намалят значително риска от развитие на остеопороза и поддържат здравето на костите.
  • Противник на рака – Кивито расте по дървета от род Актинидия, които са добили славата си още в древен Китай. Лечителите там са установили, че поради силните антиоксидантни качества на растението, то се бори успешно срещу рака на белия дроб и хранопровода.
  • За благоденствието на червата – Ще свържем тази точка с горната, като споменем за доброто съдържание на фибри в плода. Освен, че забързват метаболизма, фибрите подобряват функцията на червата, което съчетано с голямото количество антиоксиданти ги прави перфектната профилактика срещу рак на дебелото черво.