Когато започва раждането последното, което желае бъдещата майка, е това то да продължи по-дълго, отколкото е нужно. Ето защо има съвети как да направим така, че този процес да бъде максимално лек. Някои жени спазват съветите и препоръките, но други не го правят.

Вместо това те допускат грешки, поради които раждането става по-продължително и по-тежко, отколкото е предвидила природата. И това са тези грешки, поради които се появяват плашещите истории.

Препоръките, които се дават на жените за намаляване на времето на самото раждане, не са просто приумица на специалистите. В своята многогодишна практика лекарите специалисти по акушерство и гинекология са установили какво работи и какво не.

И подготовката е необходимо да започне още в етапа на бременността, а най-добре би било да е преди нея. Ето най-честите грешки, които правят ражданията по-тежки и по-продължителни.

Какво може да направи раждането по-тежко и продължително

1.Без спорт по време на бременността

Упражненията се препоръчват по време на бременността не само за поддържане на оптимално тегло, но и за повишаване на издръжливостта на бъдещата майка, когато се стигне до началото на раждането.

По данни на Американската асоциация на бременните, редовните физически упражнения по време на гестацията могат да помогнат не само за намаляване на продължителността на раждането, но и също така жената да не се изтощава при контракциите, а след и при родилните напъни.

За това и ако не се спортува по време на бременността, това би било голяма грешка, когато се стигне до раждането, това съвсем ясно си проличава тогава. Този нелек труд за мускулите не трябва да ги заварва неподготвени.

2.Без упражнения на Кегел през бременността

Мускулите необходими по време на раждането доста бързо преминават в състояние на изтощение, ако не ги тренираме по време на бременност. Най-добрият начин да направим това, е да изпълняваме упражненията на Кегел.

Този тип упражнения укрепват тазовото дъно. Когато тези мускули са силни, можем да ги отпуснем и контролираме по време на раждането. Това предотвратява прекомерното им напрягане и се облекчава раждането на бебето.

Освен това служат и за профилактика свличането на тазовото дъно след раждането и се ускорява времето за възстановяване на младата майка.

3.Без упражнения за отпускане през бременността

Упражненията за релакс по време на раждането помагат за освобождаването на ендорфини в организма. Когато това се случва, раждането не е толкова болезнено и процесът протича по-леко.

Прекарването на часове в упражнения за разпускане по време на бременността може да изглежда напразна загуба на време.

По време на раждането ще видите как те се отплащат, когато раждането не спира, а продължава напред както е разписано по норматив.

4.Не остават у дома до активната фаза на раждането

Много жени мислят, че трябва да тръгват към болницата, веднага щом започне раждането. Това обаче не е така. Всъщност твърде ранното постъпване в болница може да доведе до забавяне на темпото на раждането.

За това преди началото на активното раждане, ако лекарят не препоръча нещо друго, бъдещите майки е добре да си останат у дома.

Как да разберем, че е станало време за раждане

Подсказва традиционната схема 5-1-1: контракциите започват след 5 минути, продължават по минута, и така повече от 30 минути.

Ако родилният дом е далеч или са възможни задръствания по пътя към него, тогава е добре тръгването да е по-рано.

5.Липса на движение по време на раждането

Без значение е дали ходим у дома, когато контракциите едва започват, или ходене в болницата по време на активно раждане, двата варианта са полезни.

Ходенето по време на раждане помага за облекчаване на болките при контракции, прави раждането не толкова интензивно и допринася за намаляване продължителността на раждането поради бързото придвижване на детето в нужното положение, отколкото когато майката изобщо не се движи по време на раждането.

Изключение е само случаят, когато препоръката на лекаря към родилката е да лежи.

6.Без вода по време на раждането

Обезводняването лишава организма от необходимата енергия. А тя е изключително необходима, когато жената започне да ражда. Затова пиенето на вода е необходимо, и то не само при раждането, но и през цялата бременност.

7. Недоверие към специалистите 

Съмнения от страна на родилката и противоречия със специалистите, които водят раждането, могат да станат причина за увеличаване на неговата продължителност и усложняването, колкото и да е странно, това е реален факт.