Патологична подвижност на бъбреците, която води до изместване извън пределите на тяхната анатомична област, се нарича нефропоптоза.

При леки отклонения от нормалното положение на органа това заболяване не се съпровожда с никакви клинични проявления. Проблеми възникват при голяма степен на изместване.

Нефропоптоза - кога се развива

При своевременна диагностика и правилно подбрано лечение този патологичен процес е с благоприятна прогноза.

В противен случай състоянието може да се усложни от вторична бактериална инфекция на отделителната система, с хидронефроза и т.н.

Също при нефропоптоза значително се повишава риска от развитие на хипертонични кризи и бъбречна недостатъчност.

В нормални условия бъбреците притежават известна подвижност, като те могат да се изместват при значителни физически натоварвания, но нивото на това изместване е съвсем незначително.

За нефропоптоза се говори в случай, ако органът се е свлякъл с повече от 2 см. Точни сведения за разпространението на това заболяване понастоящем няма, тъй като често протича безсимптомно.

Но е установено, че това заболяване най-често се развива от дясната страна. Жените в по-голяма степен се предразположени към развитие на нефропоптоза.

Бъбреците се задържат в пределите на своята нормална анатомична област с помощта на връзки, съединителнотъканни обвивки – фасции, а също и посредством мастна тъкан, която ги заобикаля.

Какви са причините за болестта

Така възникването на нефропоптоза е обусловено от патологични изменения в задържащия апарат.

С тази болест най-често се сблъскват, които се занимават с тежък физически труд, вдигане на тежести, сред които и спортисти.

Още един важен предразполагащ фактор е рязкото сваляне на килограми. Бързото качване също способства за развитието на този патологичен процес.

До развитието на нефропоптоза могат да доведат травмиращи въздействия на кръста, продължителен престой в седнало положение, постоянно вибрационно въздействие.

Системната слабост на съединителна тъкан също е сред възможните причини.

Понякога при изследвания могат да се установят нарушения от скелетни нарушения. Възможен пример е неправилното положение на прешлените в шията.

Свличане на бъбреците е възможно и в периода на полово съзряване, което е свързано с бързия растеж на тийнейджъра.

Сред жените основен провокиращ фактор са много бременности и раждания, особено при условия на големи размери на плода.

В класификацията на тази болест са включени 3 нейни стадия. Първи стадий се установява в случай на изместване на органа в пределите от 2 до 3 см.

При такова свличане болният обикновено не се оплаква и възникналото такова нарушение се установява случайно.

При втори стадий нивото на изместване от 4 до 5 см. Появяват първите клинични картини, които могат да бъдат доста изразени.

3-тият стадий се установява, когато бъбрекът се е спуснал повече от 5 см. Именно в стадий често се присъединяват различни усложнения.

Симптоми, възникващи при нефропоптоза

В началните етапи свличане на бъбрека може да се заподозира, ако изместилият се орган започне да се палпира при вдишване през предната коремна стена.

С прогресиране на заболяването се присъединява болезненост, която е с едностранен характер.

В легнало положение всички обезпокоителни признаци отшумяват. Колкото по-изразено е изместването, толкова по-силен става болковият синдром.

Постепенно се разпространява към целия корем и придобива още по-интензивен характер при физическо натоварване.

При трети стадий симптомите са изразени по-силно. Слаба болка присъства постоянно независимо от положението на тялото.

Понякога болковият синдром протича по типа на бъбречните колики. Още едно характерно клинично проявление е системното повишение на артериалното налягане.

Допълнително се присъединяват симптоми, сигнализиращи за проблеми от страна на стомашно-чревния тракт.

Представени от гадене, тежест в корема, а също и нарушения при изхождане във вид на запек или диарии. При кръвно изследване се повишено съдържание на белтъчини и еритроцити.

В повечето случаи клиничната картина се допълва и с неврастения, към която се присъединяват неврастения, главоболие, емоционална лабилност, ускоряване на честотата на сърдечните съкращения.

Диагностика и лечение

Диагнозата при тази болест се поставя въз основа на снемане на анамнеза и преглед.

Нефропоптоза може да се заподозре въз основа на палпаторно изследване. Основен диагностичен метод е ултразвукът.

Лечението на свличането на бъбрек може да бъде както консервативно, така и хирургично. Първият стадий е показание за носене на поддържащи приспособления.

Също се назначава лечебна гимнастика, насочена към укрепване на мускулния корсет. При втория и третия стадий е необходимо провеждане на хирургична интервенция.