След раждането кожата на детето се адаптира към нови условия, затова е възможна поява на множество проблеми.

Сухота и обриви често безпокоят майките и това са едни от най-честите причини, поради които се търси лекарска помощ.

Не всички средства могат да облекчат симптомите, но необходима ли е намеса или сухотата на устните е физиологична за бебетата.

Особености на кожата устните при новородените

Устните при новородените изглеждат по-сухи и зачервени в сравнение с на по-големите деца.

Майките мислят, че подобни проявления причиняват дискомфорт на бебетата, но всъщност са съвсем обичайни.

Детето продължава да суче нормално, въпреки сухите устни, но само присъединяването на други симптоми може да е признак на патология и да изисква лечение.

Напукването на устните при бебета може да бъде симптом на инфекция, обезводняване. Продължителната сухота на устните, появата на симптоми на възпаление, безпокойство на детето, това е повод за консултация със специалист, за да се установи причината. 

Основни причини

Сухотата на устните при новородени рядко е причина за заболяване, но все пак, в някои случаи може да е признак на патологично състояние.

За корекции на някои от тях е достатъчно само да се променят някои правила за грижа за детето.

Обезводняване

Обезводняването при деца се формира в случай, ако не получават достатъчно количество кърма или сухо мляко.

Особено в горещите дни, майките трябва да следят за състоянието на детето и да проследяват за предотвратяване на обезводняване.

За проследяване на симптомите на обезводняване може да се направи т.нар. тест "мокри пелени". Сред симптомите на обезводняване при новородени са:

  • Повишена тревожност, плач без видима причина
  • Сухота на кожата, корички на устните
  • Мраморна кожа, крайниците са студени
  • Повишена сънливост
  • Ускорено сърцебиене

Лющене на кожата

След раждане на детето кожата се адаптира към новите условия, а майката може да забележи силно лющене.

Така се осъществява смяна на горните слоеве на кожата – процесът е напълно физиологичен, при който може да възникне и лющене на устните.

Вредни навици

Сред вредните навици на децата е и сученето на устни. Сукателният рефлекс е жизнено важен за детето, а майката трябва да следи за неговото удовлетворяване. В противен случай се повишават риска от възникване на този навик. 

Постоянното облизване на устните, сученето, е причина за сухота, образуване на корички и дори на напукване.

Чувствителност на кожата

Най-малките са изключително чувствителни към козметичните и хигиенни средства, което се проявява със сухота на кожата, включително и на устните.

Майките трябва да бъдат много внимателни към козметиката, която използват. След нанасяне на средства на лицето, майката може да целуне детето и от контактът кожа в кожа да възникнат неприятни симптоми.

Прием на лекарствени препарати

Сухотата и напуканите устни при децата могат да бъдат причина за страничен ефект от прием на някои лекарствени препарати.

Преди да се дава каквото и да е лекарство на децата, е необходима предварителна консултация с лекар.

Обърнете внимание на симптомите

Сухотата на устните също е симптом, но може да се определи дали има повод за безпокойство или не. Сред тревожните симптоми са:

  • Поява на признаци на възпаление: устните стават червени, доста сухи
  • Дълбоки напуквания, които е възможно да кървят при сучене или плач на детето
  • Промяна на цвета на устните
  • Образуване на налеп на повърхността, което е признак на инфекция

Тактиката на лечение се определя индивидуално и зависи от причината. Ако са гъбични инфекции, то се препоръчват разтвори за жабурене и обработка, по-рядко се изписват лекарствени препарати.

Съвети за майки

Сухотата на устните най-често е очаквана реакция, която е признак на адаптация към новите условия на съществуване и за отстраняване на неприятните симптоми.

Средства с ланолин

За облекчаване на симптомите се препоръчват средства, съдържащи ланолин, които се нанасят на гърдата. Тези средства са безопасни и за майката, и за детето, а също могат да помогнат за справяне с неприятните симптоми.

Кърма – универсално средство

В майчиното мляко се съдържат голямо количество антитела, които помагат в борбата с болестите. Нанасянето на няколко капки кърма помага за успокояване и овлажняване на устните. Понижава се и риска от заразяване.