Периферна съдова болест /ПСБ/ е много често срещано клинично състояние в Европа и най-често засяга хора на възраст над 50 години.

Заболяването е водеща причина за инвалидност сред хората в тази възрастова група, както и при тези, страдащи от диабет.

Броят на засегнатите се очаква да нарасне със застаряването на населението. За мъжете съществува по-нисък риск от развитието на заболяването.

ПСБ е по-честа при пушачи и комбинацията от диабет и тютюнопушене почти винаги води до по-тежко заболяване.
Около половината от засегнатите не проявяват симптоми.

А половината от тези, които все пак развиват такива, не се консултират с личните лекари.

Много хора смятат, че заболяването е просто нормална част от остаряването и че нищо не може да се направи или че единствената алтернатива е хирургията. Днес, обаче, операцията е само едно от няколко ефективни лечения на периферното съдово заболяване.

Какви са симптомите?

Най-характерната клинична изява на периферно съдово заболяване на краката е болка в единия или и двата прасеца, бедрата или кръста.

Болезненото усещане се появява, докато засегнатият се разхожда или изкачва стълби и изчезва, когато е в състояние на покой.

Това е така, тъй като нуждата от кръв на мускулите се увелича по време на ходене или друго физическо натоварване.

Стеснените и запушени артерии не могат доставят повече кръв, затова мускулите биват лишени от кислород и други хранителни вещества.

Тази болка обикновено се нарича интермитентно накуцване. Болезненото усещане е слабо изразено и спазматично. То може да почувства като тежест, пристягане или умора в мускулите на краката.

Възможните причини за мускулните крампи на краката са няколко, но когато те възникват едновременно с физическото натоварване и отзвучават в състояние на покой, най-вероятно се дължат на интермитентно накуцване.

Когато кръвоносните съдове на краката са напълно блокирани, болките в бедрата през нощта са много типични и засегнатите почти винаги провесват краката си надолу, за да облекчат болезнените усещания.

Висящите крака надолу позволяват пасивно достигане на кръвта до отдалечената част на краката.

Други симптоми на ПСБ

• Болка в хълбока;
• Скованост, изтръпване или слабост в бедрата;
• Парене или болезнени усещания в краката или пръстите на краката в състояние на покой;
• Поява на язва на бедрото или на ходилото, която не може да се излекува;
• Усещане за студенина в единия или и в двата крака или промяна на цвета на кожата в тази област. Най-често стават бледи, синкави или тъмно червени.
• Загуба на окосмяване на краката;
• Импотентност;

Лечение на периферна съдова болест

Лекарите препоръчват начини, по които човек намали излагането на рисковите фактори, благоприятстващи развитието на атеросклероза и заболяване на периферните кръвоносни съдове.

Не всички обуславящи фактори могат да бъдат променени, но повечето от тях могат да бъдат ограничени. Това може да допринесе не само за възпрепятстване влошаване състоянието на периферните съдове, но е възможно заболяването да претърпи обратно развитие.

Откажете цигарите –спирането на тютюнопушенето води до намаляване остротата на симптомите на болестта. Освен това се възпира разпространението на заболяването към коронарните артерии.

Бъдете активни – редовното дори и леко физическо натоварване като ходене, може да облекчи симптомите и да увеличи времетраенето, през което засегнатият може да ходи без болка.

Яжте питателна, ниско мазнинна храна и избягвайте такава с високо съдържание на холестерол.