Болка в седалищния нерв се нарича още ишиас. Болезнените усещания засягат долните отдели на гръбначния стълб и могат ту да се усилват, ту да стихват, като възпрепятстват нормалната жизнена дейност на човек.

Защо седалищният нерв започва да боли

Седалищният нерв е най-голям в нашия организъм, затова неговото прищипване може да предизвика много сериозни проблеми.

При първи подозрения за болестта е необходима консултация най-напред с личния лекар, който ако прецени, че има основания дава направление за невролог.

Начални симптоми на седалищна болка

Когато определени нерви се прищипват в долната част на гръбнака, покрай които преминава седалищният нерв, се развива силна болка, която се усеща по цялата дължина на краката.

Обикновено започва от сутринта, след събуждане се повтаря, често с акцент на единия крак. Повечето от пациентите, описвайки симптомите на ишиас, отбелязват „непоносимите” и много остри болезнени усещания, сравними с възпаление на зъбната пулпа.

Ситуацията се влошава и от това, че много хора не знаят, откъде се е появила тази болка, какви са основните причини и как да се справят с нея. За неспециалисти е трудно да различат ишиас от артрит, което често затруднява самодиагностиката.

Затова е важно своевременно да се направи консултация с личния лекар, който след като даде направление за невролог, специалистът ще назначи необходимите изследвания. Това ще спомогне за назначаване на правилно лечение.

Ако се прибягва само да обезболяващи и домашни средства, проблемът може да се усложни и да доведе до усилване на болката и дори до инвалидност.

Официално се регистрирани случаи, при които нервите се прищипват безболезнено, и човек на практика нищо не усеща.

 Изследванията показват, че приблизително 20 от 100 души не са чувствали болка при увреждане на коренчетата на седалищния нерв и изместване на прешленния диск.

Причини за болки в седалищния нерв

Според оценки на експерти, от 1 до 2% от всички възрастни страдат от хернии на междупрешленния диск и възпаление, което най-често предизвиква и болки в седалищния нерв.

В повечето случаи се развиват при мъже над 30 години, при спортисти и при хора, които водят активен начин на живот, прекаляват с екстремните спортни занимания.

Но и тези, които голяма част от времето си прекарват в седнало положение, също са в рисковата група.

Прешленните дискове, разположени между прешлените, се определят като естествени амортисьори на тялото. Те трябва да останат еластични, за да поглъщат вибрации и натиск върху гръбнака при движение и различни положения на човека.

Когато дисковете на гръбнака губят своята еластичност и стават по-твърди, се повишава риска от излизане на ядрото на диска в гръбначния канал, което впоследствие води до ишиас.

При повечето възрастни хернията на междупрешленния диск или неговото „изплъзване” е резултат от многогодишно стареене  и стрес, заради активни физически натоварвания, неправилна стойка, високо ниво на възпаление и понякога травми.

С възрастта гръбначните дискове губят своята еластичност, тъй като нивото на гръбначномозъчната течност намалява, повишава се вероятността от разкъсвания.

Ишиасът може да бъде предизвикан от остеохондроза, спондилолистеза, синдром на крушовидния мускул, Лаймска болест и метаболитни процеси.

Важно е да се отчете, че при хора, които водят нездравословен начин на живот – вредни навици, неправилно хранене, нарушен режим на съня, постоянен стрес, гръбначният стълб старее по-бързо.

Методи за терапия на ишиас

Да се определи точната диагноза и степен на сериозност на проблема, лекарят обикновено назначава на пациентите медикаментозна терапия – обезболяващи, кремове, гелове.

Курс витамини помага за поддържане на имунитета в добро състояние и на здравето на имунната система. Предписват се също и лекарства за облекчаване на мускулни спазми, нестероидни противовъзпалителни препарати за борба с възпалението.

При силни болки се приемат мощни аналгетици и наркотични средства, сред които и морфин.

Освен медикаменти добър ефект оказват методите за физиотерапевтично лечение, хиропрактика и акупунктура.

С не по-малка важност са правилното хранене, упражненията. Това се отнася особено за тези, които водят заседнал начин на живот и страдат от наднормено тегло.

Важно е периодично да се прави физзарядка, да се практикува йога, пилатес, да се приемат контрастни душове.