Повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта, така наречената хиперурикемия, може да увеличи риска от развитие на подагра и бъбречна недостатъчност.

Ако се приложат различни методи, за да се понижи концентрацията на пикочна киселина в кръвта, то е възможно предотвратяване влошаването на ситуацията и избягване на сериозни усложнения.

Пикочната киселина е вещество, което присъства в организма, тъй като се образува като метаболит, когато храносмилателната система разгражда пурините. На пурини са богати такива храни като черен дроб, хамсия, скумрия, зрял боб и бира.

Най-често пикочната киселина се разтваря в кръвта и постъпва в бъбреците, откъдето се извежда с урината.

Понякога съдържанието на пикочна киселина в кръвта може да се повиши, ако организмът не може да я изведе с урината или ако тялото преработва твърде много пикочна киселина. Това анормално състояние известно като хиперурикемия – повишено съдържание на пикочна киселина.

Нормалното ниво на пикочна киселина варира в пределите от 3,0 до 7,0 мг/дл, а при тези, които страдат от хиперурикемия, този показател надвишава 7,0 мг/дл.Такова високо съдържание на пикочна киселина в кръвта изисква медицинско наблюдение и лечение, за да се понижи нивото на пикочната киселина до нормалното.

Усложнения, поради високото съдържание на пикочна киселина в кръвта

Едно от най-разпространените усложнения на хиперурикемията е подаграта. Това възпаление на ставите или артрит, който предизвиква значителни болезнени усещания и те могат да станат причина за нетрудоспособност.

Хипеурикемията повишава риска от развитие на подагра, тъй като пикочната киселина се натрупва в кръвта, като предизвиква формирането на микроскопични кристали в ставите.

Тези кристали могат да проникнат в синовиналната капсула и да предизвикат болка, когато по време на движение вътре в ставата има триене.

Първият признак на подаграта – това е болка и възпаление на големият пръст на крака. Но това заболяване може да засегне и други части на тялото, сред които глезените, петите, китките, раменете, таза и гръбначния стълб.

Поради хиперурикемията също може да започне натрупване на токсични метаболитни вещества в бъбреците.

Поради това хроничната хиперурикемия може да предизвика бъбречна недостатъчност. Ако такова опасно състояние се развие поради повишено съдържание на пикочна киселина, единственият начин на лечение е диализа или бъбречна трансплантация.

Как се понижава концентрацията на пикочна киселина в кръвта?

Ако са ви установили хиперурикемия, лекарят ще ви назначи лечение. То ще бъде насочено към намаляване на болките с помощта на противовъзпалителни препарати. А също и за отстраняване на причината, в резултат на която е започнало натрупване на пикочна киселина.

Тъй като повишените нива на пикочната киселина може да предизвикат подагра и да се повиши риска от образуване на камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност, е много важно съчетаването на медикаментозното лечение и общи мерки, имащи за цел поддържане на нормални концентрации на пикочна киселина.

Важни препоръки, които е нужно да следвате, ако нивата на пикочна киселина в кръвта се повиши:

• Избягвайте храни, богати на пурини – месните субпродукти, такива като черен дроб, друго животинско месо, а също и аншоа, съдържат големи количества пурини. Освен това, алкохолните напитки, сиропите, богати на фруктоза, рафинираните въглехидрати също усилват образуването на пурини. Намаляване консумацията на тези храни, може да понижи концентрацията на пурини.

• Пийте много течности – течностите, особено водата стимулират образуването и отделянето на урина, по този начин, се изхвърлят и по-големи количества пикочна киселина от организма.