Една от честите причини хората да се обръщат към дерматолози през летните месеци е слънчевият лишей. Неочаквано появилите се по кожата светли петна дразнят пациентите – основно от естетична гледна точка. Но всъщност слънчевият лишей е сериозен индикатор за нарушения в организма.

Слънчев лишей - многоликата гъбичка

Познат е и с названието разноцветен, но е най-популярен като с наименованието „плажна болест“. Микотичното заболяване се предизвика от гъбички, отнасящи се към групата на кератомикозите. Най-често то засяга млади хора – до 30-годишна възраст.

По кожата на човека неочаквано се появяват по-светли петна с диаметър от няколко милиметра до 2-2.5 см. Най-често те се формират по гърба, раменете, гърдите и по-рядко по ръцете.

Единичните лезии могат да се сливат в по-големи засегнати участъци. Всичко това се случва обикновено през летните месеци. И именно на фона на формиралия се загар тези петна изглеждат особено неприятно.

През топлия сезон петната са бели на цвят. През студеното време от годината проблемът не изчезва, но ситуацията се променя – петната придобиват кафяв, жълт или розов оттенък, а засегнатите участъци могат да станат по-големи.

Но въпреки това пациентите не се оплакват нито от сърбеж, нито от болезненост и парене. Просто засегнатите участъци силно се открояват на фона на останалата кожа.

Не излагайте кожата си на стрес

Петната не предизвикват никакви неприятни усещания у човека. И на други хора те се предават само при много продължителен контакт. Дори обикновено лекуващите дерматолози обнадеждават пациентите, че няма нищо страшно, просто плажна болест.

Но за съжаление подобна лековерност невинаги е уместна.

Най-често пусков механизъм за появата на слънчевия лишей е активното излагане на слънце. И по-точно нашия неумерен стремеж към красив загар, тъй като сред хората с подобен проблем има и много, които често посещават солариуми.

Прекомерното използване на антибактериални сапуни и гелове, които нарушават естествената защитна функция на кожата, също може да отключи развитието на заболяването. Както и между впрочем дрехите от синтетичните тъкани.

Но често тези фактори само подчертават доста по-сериозни проблеми в организма. Основната причина за това заболяване е отслабването на имунитета. Или вече формирали се конкретни нарушения като например вегетосъдова дистония или нарушена функция на ендокринната система.

Понякога появата на симптомите на слънчевия лишей специалистите свързват с развитието на туберкулоза на белите дробове и лимфогрануломатоза.

Ако лекарят, след като види, че имате такива петна по кожата директно ви изпише противогъбни средства, без предварителни разговори, следва да бъдете предпазливи.

Такова лечение е разбира се правилно и все пак лекарят не е съвсем прав. Съвестният лекар е длъжен да обърне внимание и на възможния проблем с наднорменото тегло, а и да го запита дали не се изпотява прекалено.

В определени ситуации да изпрати пациента за изследване на нивата на глюкозата в кръвта или на ендокринолог или пулмолог. За да не се пропусне случайно нещо по-сериозно.

Сам по себе си разноцветният лишей се поддава успешно лечение. Курсът му може да продължи от 2-3 седмици до няколко месеца. Но понякога е възможно микотичното заболяване да прогресира в хронично с периодични обостряния.

Причината е неспазването на лекарските предписания от страна на пациента. Впрочем, понякога и самите предписания не са съвсем правилни. Сред най-често срещаните терапевтични грешки е назначаването на кварцови процедури, особено в период на обостряне. Тогава не си струва да дискутирате каквото и да било с лекуващия си лекар и да го смените.