Плажният отдих, тоест къпането на морето и събирането на тен на пясъчната ивица, това е за повечето от нас идеалният отпуск. Но се случва така, че при определени особености в здравословното състояние хората просто не могат да се къпят в морето или да се пекат.

Касае се за разнообразни хронични заболявания, които могат да се превърнат в пречка за дългоочакваните активности.

С какви болести не трябва да се къпем в морето

На много от хронично болните им се струва, че има някакви противопоказания за къпане в морска вода, заради например, обостряне на кожно заболяване, и те се боят да плуват, за да не се влошава състоянието.

Но има ли действително патологии, които могат да попречат на плуването в морската вода?

Къпането в морето е възможно при всякакви заболявания. Дори е необходимо да се къпем в морето, това се отразява благоприятно на здравето.

Всички могат да се отдъхнат и да се потопят в морската вода, когато си поискат без значение от здравословното състояние. Това отнася ли се и за бронзовия загар?

При какви хронични болести не трябва да се излагаме на слънце

По отношение на събирането на бронзов загар списъкът съвсем не е малък, необходимо е повишено внимание.

Онкологични заболявания

Не трябва да се печем на слънце при онкологични заболявания във фаза на обостряне. Силното лятно слънце само влошава ситуацията. Необходим е по-скоро индивидуален подход.

Ако например, онкологичното заболяване е било победено и са изминали повече от 5 години, а онколози, дерматолози и други, разрешават това може би след допълнителна консултация, но с особено внимание.

Ултравиолетовите лъчи предизвикват тумори и обострят всички процеси. Въздържането на излагането на слънце, особено през лятото, е препоръчително при прекаран кожен меланом.

Ако у човек е открита опасна бенка и е била премахната, проведен е пълен курс на лечение, то не трябва да се крие цял живот от слънцето.

Бронзов загар се допуска само след консултации с онколог и при спазване на всички изисквания на безопасен загар. Най-важното е умереността, и това не следва да се забравя.

Наличие на новообразувания

На слънце не бива да се излагат и тези, при които са установени някакви новообразувания. Дори ако са доброкачествени варианти, не трябва да се предизвиква тяхното израждане.

Например, ако жена има миоми или кисти, следва да е по-внимателна с излагането на слънце. Защото всичко, което се отнася към топлинния фактор, а слънцето загрява, предизвиква ръст на тези образувания.

Остра вирусна инфекция

Не трябва човек да се излага на слънце и в случай, ако човек чувства, че започва остра инфекция, предизвикана от вирус. Да, това не е хронично заболяване, но възможността да се излагаме на слънце се поставя под въпрос.

Вариантът да се позагреем няма да сработи. Прекомерното излагане на слънце значително понижава имунитета, и започваща остра инфекция, то вероятността още по-сериозно разболяване нараства.

Отслабването на имунитета на фона на прекомерното излагане на слънце нараства рязко. Достатъчно е да се сетим за децата, които се върнат от морето и веднага се разболяват, когато са си вече у дома.

Автоимунни заболявания

Още една категория заболявания, при които излизането на слънце не е показно, това са автоимунните, особено ако се касае за тяхното обостряне.

Забраната се свързва с влиянието на прекомерната инсолация върху обострянето и задълбочаването на патологичните процеси.

Кожни заболявания

Широк спектър от кожни заболявания също предизвикват немалко въпроси. Някои патологии буквално обожават слънцето.

Категорично не трябва да се излагат на слънце тези, които имат слънчева уртикария, или фотодерматит. Такива хора никога не трябва да се излагат на слънце, защото веднага ще се почувстват дискомфортно, а тяхното заболяване ще се прояви и ще прогресира на слънце.

Ако говорим за заболяване като псориазис, то при него има нюанси. Подразделя се на летен и на зимен. В единият случай както става ясно от названието, по-лесно е през зимата.

Тези, за които лятното слънце влошава състоянието на кожата са по-малък процент, и обикновено те знаят кое им влияе по-добре и кое по-зле.

Различните екземи, атопични дерматити, плосък лишей, склеродермия и редица други заболявания и редица други заболявания, точно обратното обичат слънцето.

Това е свързано с факта, че слънцето оказва цитостатичен ефект, тоест потиска растежа на клетките.

За да избегнем неприятни симптоми, е добре да се консултираме с лекуващия дерматолог, който да препоръча подходящ фактор за слънчева защита. Тогава слънцето ще е само от полза.