Според ново изследване на австралийски учени от Университета Едит Коуен, яденето на храни, богати на флавоноиди – ябълки и чай, предпазват от рак и сърдечни заболявания, особено пушачи и тези, които обичат да пият повече.

Учените анализирали данните от автори на датско изследване, в рамките на което 23 години се проучва как се хранят датчаните.

Храните, богати на флавоноиди, ни пазят от тежки болести

Установило се, че хората, които обикновено похапват в умерени или по-големи количества храни, богати на флавоноиди – съединения, съдържащи се в растителните храни и напитки, по-рядко умирали от рак или от сърдечни заболявания.

Участниците, които приемали по 500 мг флавоноиди дневно, били с най-нисък от смърт от рак или болести на сърцето.

Водещият автор на изследването отбелязва, че защитният ефект е най-силен за хората с висок риск от хронични заболявания, свързани с пушенето, а също и за тези, които пият повече от 2 питиета дневно, които се равняват на 10 грама – 12,7 мл. етилов спирт. Това са според изчисленията на Световната здравна организация.

Според авторите резултатите от изследването са важни за профилактика на рак и сърдечни заболявания.

Учените подчертават, че флавоноидите не спомагат за намаляване на риска от смърт, заради употреба на алкохол и цигари.

Най-доброто, което можем да направим за своето здраве, това е да спрем цигарите и да ограничим употребата на алкохол.

Авторите също подчертават, че е важно да се приемат различни флавоноидни съединения, съдържащи се в различни храни и напитки. Те препоръчват такъв хранителен режим, който осигурява широк асортимент флавоноиди – една чаша чай, една ябълка, един портокал, 100 грама черна боровинка и 100 грама броколи.

Изследването, макар и да установява връзка между приемът на флавоноиди с храната и по-ниският риск от смърт, вследствие на някои заболявания, точният характер на защитния ефект в този случай е неясен.

Възпалителни процеси - усилване

Учените предполагат, че проблемът е в противовъзпалителните свойства на флавоноидите. Употребата на алкохол и цигарите усилват възпалителните процеси и увреждат кръвоносните съдове.

Флавоноидите оказват противовъзпалително действие и се подобрява функцията на кръвоносните съдове. Това може да обясни връзката с намаляването на риска от смърт от болести на сърцето и от рак.