Едва ли има по-важен момент от живота на човек от неговата поява на бял свят. Първото изпитание за всеки нов гражданин на света е да излезе на светло от уюта в майчината утроба, да вдиша от необичайния въздух и заплаче от неочакваните усещания.

След това да се отдели и окончателно, когато ловките пръсти на акушерката прережат пъпната връв и връзката с майката ще стане напълно различна. Кога и как е правилно да се пререже пъпната връв, и толкова ли е важно това за здравето на детето?

Какво се случва с детето при раждането

Естественото раждане е трудно и за жената, и за плода. Малкото телце трябва да премине през тесните родилни пътища, и за възрастен човек е напълно невъзможно да си представи какво е това.

Не само черепните кости на бебето се разместват – от малкото телце в плацентата изтича и значителна част от кръвта.

И ето – настъпва облекчение, свобода. Внезапна светлина, прохлада, всичко се променя решително и необратимо. Изглежда, че трябва да се диша? Но белите дробове все още не са готови, нуждаят се от време, за да осигурят поемането на първата глътка въздух.

Времето минава, а кислородът е жизнено необходим за тъканите, част от кръвта, която може да го достави е в плацентата. Как да я върнем. И в този момент важността на правилното и своевременно прерязване на пъпната връв става от най-съществено значение.

Не е нужно да се бърза. С изключение на някои случаи, пъпната връв не трябва да се прерязва веднага след раждането.

Прерязване на пъпната връв – съвременни изследвания

Днешните изследвания потвърждават рационалността в късното прерязване на пъпната връв. СЗО препоръчва също да не се бърза с прекъсването на връзката на новороденото с мястото, където е прекарало предходните 9 месеца, на практика от самото зачеване.

За това има няколко причини.

Профилактика на желязодефицитна анемия

Изследванията показват, че при ранно прерязване на пъпната връв – 60 секунди след раждането, е по-вероятно развитието при бебето на желязодефицитна анемия, тъй като част от кръвта остава в плацентата.

Ако се изчакат няколко минути, кръвта от плацентата ще се върне в организма на новороденото. И това дава възможност да се избегне недостигът на желязо, от който страдат много бебета в продължение на няколко месеца.

Особено важно е това за деца, родени преди термина. Късното прерязване на пъпната връв значително понижава риска от развитие на много опасни усложнения, които често застрашават много недоносени деца.

И за родените на термина здрави деца, не е вредно да запазят връзката си с плацентата няколко минути след раждането

По време на раждането в плацентата се изтичат до 150 мл кръв от плода, а това е почти половината от нейния обем в малкото телце.

Връщането на кръвта помага за запълването на големия кръг на кръвообращение и за осигуряване на добро кръвоснабдяване на вътрешните органи – дебело черво, бъбреци и черен дроб.

Още един аргумент в полза на прерязването на пъпната връв след прекратяване на пулсациите – така е по-малък риска от разпространение на инфекция.

Кръвоносните съдове вече спадат, кръвообращението се прекратява, опасността от разпространение на бактериите почти отсъства.

За да постъпва кръвта от плацентата в кръвоносната система на детето, то трябва да се държи или под нивото, на което е разположена, или да се постави на неговия корем или на кръвта на майката.

Вторият вариант е не само по-удобен, но и способства за формиране на по-тясна връзка на майката с едва появилото се бебе на бял свят. Изследванията

Изследванията показват, че разположението на детето не оказва съществено влияние на обема на кръвта, постъпваща от плацентата.

Кога трябва да се действа бързо – близнаци, асфиксия, резус конфликт

Когато се раждат близнаци, късното прерязване на пъпната връв се допуска само при последния от родените. Първият трябва да се отдели веднага, без отлагане.

Ранното прекъсване на пъпната връв се практикува в случай на усложнения, изискващо незабавно провеждане на реанимационни мероприятия – при асфиксия, сложно увиване на пъпната връв.