Според ново проучване физическите упражнения не само забавят стареенето на кожата, но дори са в състояние да върнат часовника назад и да ви подмладят ако започнете да спортувате в по-зряла възраст.

Както всеки човек забелязва с течение на годините, човешката кожа се сбръчква и увисва с напредването на възрастта. Всички тези процеси са нормални и се дължат на промени в пластовете кожа. Така например след 40 годишна възраст започва да се наблюдава удебеляване на най-горния повърхностен слой на кожата. Това се случва в така наречения рогов слой - най-горният слой кожа, който всъщност всички ние виждаме. Този слой кожа се състои предимно от мъртви клетки и колаген, но с възрастта има свойството да се втвърдява и изсъхва. В същото време слоят кожа, който се намира под епидермиса, започва да изтънява, губи еластичност и придава на кожата по-прозрачен вид.

Упражнения за подмладяванеТези промени не са свързани по никакъв начин със слънчевата светлина и са резултат единствено от естествените процеси на стареене.

Но напоследък, учени от Университета Макмастър в Онтарио, Канада, са се заели да разберат дали тези промени са неизбежни. Не отдавна Университета Макмастър проведе подобни проучвания с мишки, а резултатите показали, че стареенето при животните чувствително се забавило и дори се подмладили при определен режим на тренировки. Когато същите мишки водели застоял и лишен от тренировки начин на живот, те бързо започвали да имат слаб, болнав и състарен вид, започвали да губят козина или поне да се прошарват. Ако обаче на същите мишки се дадяла възможност да тичат на въртящи се колела и да поддържат високи нива на активност, резултатът бил недвусмислен - те остарявали много по-бавно, запазвали ума и мускулите си за много по-дълго време. За същото време, за което активните мишки дори и не се прошарвали, лишените от двигателна активност гризачи ставали съсухрени и плешиви.

Разбира се, ние отдавна нямаме козина, но ако това действа с козината, ще има същия ефект и с кожата на хората - заключват учените.

За да проверят теорията си, учените подбрали 29 мъже и жени на възраст от 20 до 84 години. Около половината от участниците били активни и изпълнявали около 3 или повече часа умерена или интензивна физическа активност седмично. Другата половина от доброволците били все хора със заседнал начин на живот и физическа активност по-малко от един час на седмица. Учените избрали да изследват влиянието на спорта върху кожата на бедрото.

“Целта ни бе да се абстрахираме от влиянието на слънчевите лъчи и да изберем част от човешкото тяло, която сравнително рядко се излага на слънчева светлина.” - казва д-р Марк Тарнополски, професор по педиатрия и физически упражнения от Университета Макмастър. По-рано тази година той представи своето проучване пред Американската медицинска асоциация по спортна медицина по време на годишната среща на асоциацията в Ню Орлиънс.

Учените направили биопсия на кожата на всички участници и ги сравнили по възраст. Като и очаквали, възрастните хора имали дебел и вкоравен външен слой на кожата, а по-вътрешният слой бил изтънял.

Когато поделили резултатите според навиците обаче, това което се разкрило било просто невероятно. Оказало се, че хората над 40 години, които редовно спортуват и спазват високи нива на физическа активност имали кожа много близка по качество на 20 и 30 годишните. Резултатите били забележителни дори и при хората на 65, които спортували активно.

Разбира се, учените подчертават, че в проучването не са взети под внимание други фактори като генетичната предразположеност към по-бавно стареене или здравословното хранене.

Така естествено се стигнало до втория етап от проучването. В него участвали единствено хората със заседнал начин на живот. Учените използвали за база пробите от бедрата, която им била взета по-рано.

Подмладяване чрез упражненияДоброволците били на възраст около и над 65 години и първоначално резултатите им били нормални за възрастта. Те трябвало да спазват строго определен двигателен режим с трениране на издръжливостта. Първоначално те трябвало да включат 2 пъти в седмицата джогинг или каране на колело в умерено темпо. Трябвало да развият поне 65 на 100 от максималния си аеробен капацитет за срок от 30 минути. Проучването продължило 3 месеца. В края на периода учените отново направили биопсия на доброволците.

Този път резултатите били поразителни! Кожата на възрастните хора добила поразителна прилика с тази на младите под 40 години. “Не искам да преувеличавам резултатите от изследването, но те наистина бяха забележителни и трябва да се видят!” - казва професор Тарнополски, който сам по себе си е активен човек на средна възраст. “Резултатите от упражненията са такива, че човек би си помислил, че кожата е на много по-млад човек” - допълва той.

За да разберат точно как спортуването е повлияло на кожата учените анализирали резултатите подробно и открили, че при увеличаване на физическата работа на мускулите се отделя вещество, наречено миокин. При физически упражнения най-значително се променяло нивото на така наречения миокин IL-15. Доброволците, които започнали да спортуват, на практика имали двойно повече миокин в кожата си в сравнение с преди да се отдадат на редовни спортни практики.

Докторът обаче счита, че миокинът прави своята магия в комбинация с други вещества по време на тренировка и, че най-вероятно хапчета, инжекции или пък кремове не биха имали същия ефект.

 

От друга страна упражненията едва ли ще имат особен ефект върху бръчки, които сме натрупали от продължително излагане на слънце. Накрая професор Тарнополски завършва с думите: “Все пак е невероятно да видим как упражненията променят нашите тела и кожа!”