Общителните, емоционално стабилни хора с високо ниво на организираност и самодисциплина е намален рискът от понижаване на интелектуалните способности с напредване на възрастта.

До това заключение стигат изследователи от Университета на Виктория – Канада.

Как добросъвестността предпазва от деменция и старческо слабоумие

Учените изучават как могат да влияят личностни качества като добросъвестност, невротизъм и екстровертност, на функционирането на мозъка при напредване на възрастта. Тези 3 качества влизат в голямата 5-рка на основните психологически черти, определящи личността. Двете други качества са доброжелателност и откритост към нов опит/интелект.

Хората, които са набрали в резултат на тестове, повече точки за добросъвестност, обикновено са много отговорни, организирани, дисциплинирани, целеустремени и много работещи.

Повечето точки по скалата на невротизъм означават емоционална нестабилност, склонност към резки промени в настроението, тревожност, депресия, самокритика и други негативни преживявания.

Хората с високо ниво на екстровертност по характер са много общителни, разговорчиви, уверени в себе си, зареждат се с енергия от престоя си сред много хора и насочват своята енергия към други хора и към външния свят.

Изследователите анализирали данните за почти 2000 хора в напреднала възраст, живеещи в домове за стари хора в североизточната част на щата Илинойс. Наблюденията на тези хора започват още през 1997 г. и продължават до днес.

Всички участници преминават тестове за голямата петорка личностни качества, а също и два пъти годишно преминават оценка на своите интелектуални способности.

Анализът на данните показва, че при участниците с най-високо ниво на добросъвестност и емоционална стабилност в характера е съществен понижен рискът от поява с напредване на възрастта на умерени когнитивни нарушения – влошаване на паметта и способност за мислене, водещи до развитие на деменция.

Така, допълнителни 6 точки по скалата на добросъвестност са свързани с 22% понижаване на риска от поява с напредване на възрастта на когнитивни нарушения.

Същевременно допълнителни 7 точки по скалата на невротизма са свързани с 12% нарастване на този риск, изчисляват учените.

Непосредствена връзка между екстровертност и възрастов риск от понижаване на интелекта не се установява. Изследователите отбелязват, че участниците с много точки по скалата за екстровертност както и тези, които са натрупали повече по скалата на добросъвестността и ниски по скалата на невротизма, запазват нормални интелектуални способности по-дълго от техните връстници този срок е около година.

И обратното, при хората с високо ниво на невротизъм продължителността на живота без намаляване на интелекта е по-кратка с година. Това показва за вредата, която нанася на мозъка  хроничният стрес и емоционалната нестабилност, отбелязват изследователи.

Още повече, че при емоционално стабилните и общителните по природа хора са високи шансовете за възстановяване на интелекта вече след като при тях е поставена диагноза за умерени когнитивни нарушения.

Това показва, че такива черти на личността могат да защитят човек от деменция, дори и когато вече е започнала да се развива, подчертават учените.

Как да овладеем емоционалната нестабилност, възможно ли е

Поука, която можем да си извлечем от тези научни изводи, е, че трябва да сме конструктивни, дори и когато нещо ни ядосва, да не се опитваме да вредим на околните.

Разбира се, след определена възраст, след около 30-годишна възраст завършва изграждането на човешката личност, и затова е трудно да се повлияе на вече установен характер.

Все пак ако човек осъзнава, че на определени моменти е емоционално нестабилен, то може да опита с някои техники, които да му помогнат да овладява тези свои колебания в настроението.

Това се отнася в по-голяма степен за по-емоционалните представители на силния пол. За нежния пол колебанията в настроенията са напълно обичайни в различните периоди на всеки месец.

Изследването все пак обхваща хора в по-напреднала възраст, не се посочва дали са мъже или жени, но в тази възраст влиянието на хормоните върху настроенията, може да се определи като незначително.

И затова не може да се твърди със сигурност дали научните изводи обхващат и по-младите възрастови групи, защото както е известно с годините поведението на човек се променя.

Емоционалната нестабилност е по-характерна за възрастта на пубертета както и по-късно за жените менопауза, а за мъжете андропауза.