Препаратите, съдържащи мултивитаминни комплекси са напразна загуба на пари за повечето хора, за това пишат експерти в новия брой на влиятелното медицинско издание на Американската медицинска асоциация – JAMA.

За да стигнат до това заключение, експертите анализирали 84 научни статии по изследването на витамините с профилактична цел.

Изследването е организирано от работната група по профилактични услуги на САЩ – това е голяма общност от доброволци, в която влизат експерти в областта на профилактикатаа на заболявания и специалисти по доказателствена медицина.

Групата е независима и затова работи без оглед на интересите на фармацевтични и други медицински компании.

Защо се самозалъгваме, че ставаме по-здрави с мултивитамини

Много приемат мултивитамини не само за общо укрепване на здравето, но и за профилактика на конкретни заболявания – сърдечно-съдови, рак и т.н. В САЩ това е много разпространено.

Хората постоянно се питат какви добавки да приемат. Съсредоточавайки мислите си върху това какъв трябва да бъде вълшебния набор от таблетки, способни да съхранят здравето им, те харчат парите си напразно.

Вместо това всички трябва да следваме принципите на здравословното хранене  и да правим физически упражнения, ползата от тях е реална и доказана.

Това е важно да го знаят всички

Ето и основните препоръки, подготвени от експерти на асоциацията в резултат на изследванията:

  • Съществуващите данни не са достатъчни за оценка на баланса от вреда и полза от използване на препарати с витамини за профилактика на сърдечно-съдови заболявания или рак;
  • Препарати бета-каротин или витамин Е не се препоръчва да се използват за профилактика на сърдечно-съдови заболявания или рак.

В последния случай, дори се посочва, че бета-каротинът може да способства за развитие на рак на белите дробове. Принципно, това не е откритие от сега.

През 1998 г. избухва скандал, когато СЗО и Международната агенция по изучаване на рака пускат официално изявление, че препаратите с бета-каротин не трябва да се използват за профилактика на рак.

Причината за това е провал на мащабно изследване, на което целта била да се провери дали бета-каротинът може да ги предпази от рак на белите дробове.

Всичко се оказва точно обратното, при приемащите този препарат туморите се развивали, дори по-често.

Изненадващото е друго, че оттогава е изминал почти половин век, но препаратите с бета-каротин продължават да се продават като средство за защита от рак. А хората продължават да ги приемат.

Витамини в храната и в препарати – разликите са големи

Как се получава така, че бета-каротин и други витамини започват да се използват за профилактика на рак и болести на сърцето и кръвоносните съдове? Всичко започва с изследвания, от които се установява, че яденето на плодове и зеленчуци предпазва от тези заболявания.

Сякаш е разумно да се предположи, че препаратите с ключови витамини и минерали, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, могат да ги заменят.

Това означава, че те ще помогнат за поддържане на балансирана диета. Реално обаче всичко е точно обратното.

Целите дарове на природата съдържат смес от много витамини, фитонутриенти и фибри. Всички те заедно действат синенергетично, като засилват ефектите си един на друг.

В това се състои и ползата от плодовете и зеленчуците. В препаратите мултивитамини тези вещества се съдържат по отделно и работят в организма по друг начин от естествената природна опаковка.

Изключение от правилата

Експертите от водещата медицинска асоциация подчертават, че своите препоръки не адресират до бременни и жени, планиращи бременност.

Сред тях са особените потребности от витамини за нормално развитие на плода. Особено важна е фолиевата киселина, която предотвратява пороци в развитието у детето. И специалните препарати за тях са необходими.

Фолиева киселина се препоръчва за жените още за времето, когато планират дете. Дори някои лекари са по-смели в препоръките си като я препоръчват и за мъжете, които планират бебе със своята половинка.

Понякога обаче се оказва, че е по-лесно да си набавяме от храната, от колкото от таблетки мултивитимини, които не е съвсем ясно до колко добре се усвояват от организма.