Това заболяване е с множество названия, и синдром на горящата уста е само едно от тях.

Глососпироза, глосодиния, синдром на парещата уста, орална дистезия, стоматодиния – всички тези термини се отнасят към един проблем, който се отличава още и по това, че поставянето на диагноза, откриването на причините, които са го предизвикали, и избавянето на болния от страдания също е доста трудно.

Какви са трудностите при лечение и диагностика на глососпироза

Тези, които са се сблъсквали със синдрома на горящата уста, описват проявленията на болестта като усещане като за след изгаряне с вряла вода. Паренето и болката се разпространяват към езика, небцето, венците, може да се появи ксеротомия – сухота на лигавиците, да изчезне вкусовата чувствителност и обонятелните усещания.

Всичко започва с леко мравучкане, сякаш в устатата се пукат мехурчета шампанско или газирано.

Най-силно болезнени усещания се чувстват на езика, особено в страничните му зони и в предната част, а също пареща болка може да се разпространи и към устните.

Понякога паренето обхваща и гърлото. Някои болни съобщават за изкривяване на вкусовите усещания, например, поява на необичаен вкус на храните и напитките, който най-често се описва като метален.

В други случаи се появява изтръпва в устата. Болката не е задължително да продължава с денонощия – понякога обострянето се случва в определено време на деня или нощта, след това постепенно стихва, за да се появи с нова сила през следващото денонощие. Понякога това продължава с месеци.

Заболяването съществено понижава качеството на живот на човек. Освен това болката пречи да се храним нормално, възможно е да възникнат трудности с общуването, а също и проблеми със съня и отдиха – трудно е да се спи, когато в устата гори пожар и всичките ни сили отиват за това да се борим с болката.

Причини за развитие синдрома на горящата уста

Невинаги могат да се открият причините за развитие на болестта, в такъв случай се касае за първична идиопатична глососпироза.

Болестта възниква сякаш от нищото, болният не успява да си спомни нищо, което би могло да послужи за отключващ заболяването фактор.

Характерно е жените на средна възраст да страдат от синдрома на горящата уста много пъти по-често от мъжете.

Някои изследователи съобщават, че 80% от случаите, при които се търси медицинска помощ за това заболяване, се касае за жени. Други определят разликата като още по-внушителна, до 10 пъти жени спрямо мъже.

Понякога синдромът се появява във връзка с други стоматологични или соматични заболявания.

Една от разпространените хипотези се състои в това, че глососпироза се развива, вследствие на недостиг на полови хормони.

Основание за това предположение е половата статистика на заболеваемостта – основно това са жени в пременопауза и менопауза.

Причините за синдром обаче не се ограничават до това, тъй като има и мъже, които страдат от глосодиния, както и хора от двата пола на преклонна възраст.

Лекари изказват следните предположения:

  • Причина за развитие на глососпироза могат да са различни автоимунни заболявания, изменения, свързани с напредването на възрастта;
  • Някои изследвания откриват връзка с редица неврологични и психически разстройства, сред които и депресии. Връзката може и да е обратна, тоест не депресия да предизвиква синдрома, а обратно – постоянен дискомфорт и болка в устата могат да станат причина за депресия. Изследователите отбелязват също връзка между глососпироза и фобии – страх от рак на езика, от заразяване със заболявания, предаващи се по полов път
  • Зъболекари съобщават, че причина за синдрома може да е нарушение на захапката, зъбни аномалии, дентални заболявания, недобре поставени протези или брекети.

Лечение на синдром на горящата уста

Това, което е трудно да се диагностицира, е още по-трудно да се лекува, особено в случаите на идиопатична глососпироза.

В 40% от случаите пациентите отбелязват понижаване на болковия синдром след използване на препарати за намаляване на невропатичната болка, към която могат да се добавят средства за местно обезболяване, антидепресанти.

Специфично лекарство не съществува, всичко, което се назначава, е за облекчаване на симптомите и за подобряване на качеството на живот.