Какво представлява блефаритът?

Блефаритът представлява състояние, при което се възпаляват ръбовете на клепачите и миглите.

Обикновено се причинява от бактерии или други кожни заболявания като пърхот, кожни алергии или екзема. Ако имате блефарит е много вероятно да получите и ечемик на окото.

Какви са симптомите на блефарит?

Симптомите на блефарит могат да варират според типа и степента на възпалението, като някои пациенти може да изпитват по-леки симптоми, докато други може да страдат от по-тежки прояви на заболяването.

Най-честите симптоми на блефарит включват зачервяване и възпаление на клепачите, сърбеж и изсушаване на кожата около очите.

Често се наблюдава и лющене на кожата по краищата на клепачите, което може да бъде съпроводено от образуване на корички или скорообразни сърбящи издутини.

Тези симптоми могат да предизвикат дискомфорт и неудобства за засегнатите хора.

В някои случаи, миглите на пациента могат да станат по-слаби и да изпаднат, което може да допринесе за по-нататъшното развитие на проблема.

Освен това, блефарит може да доведе и до развитие на халазиони и подуване на клепачите, които са болезнени и се характеризират с образуването на пълни или частични затваряния на маслените жлези на клепачите.

Един от основните фактори, допринасящи за появата на блефарит, е неправилната хигиена на очите.

Косъмчета на клепачите могат да създадат подходяща среда за развитие на бактерии и дразнителни вещества, които водят до възпаление.

Други фактори, които могат да увеличат риска за блефарит, включват алергии, кожни заболявания, инфекции, контактни лещи, демодекс (паразитни клещи, обитаващи миглите), себорейна дерматит или розацеа.

Как се диагностицира блефарит?

За да се диагностицира и лекува блефаритът, е необходимо да се консултира с опитен очен лекар.

Той ще прегледа очите и ще оцени типа и степента на възпалението, за да предпише съответното лечение.

Какви са причините за блефарит?

Блефаритът може да засегне външната част на клепача към който са прикрепени миглите – това състояние се нарича преден блефарит. Ако обаче засегне вътрешната част на клепача, който е в контакт с окото, тогава се нарича заден блефарит.

Състоянията, които могат да причинят блефарит са:

 • Себореен дерматит (кожни люспи по скалпа и веждите)
 • Бактериална инфекция
 • Неправилно функциониране на мастните жлези в клепача
 • Екзема
 • Алергия
 • Заразяване на миглите с въшки
 • Розацея или розово акне

Как се лекува блефарит?

В повечето случаи, редовното миене на клепачите ви, миглите, веждите и косата ви може да осигури контролирането на блефарита. За да измиете клепачите си, направете следното:

 • Сложете няколко капки шампоан за бебе в чаша вода и потопете в нея памучен тампон или малка кърпичка. Затворете очи и внимателно избършете всеки клепач 10 пъти. Уверете се, че сте почистили и миглите. Изплакнете добре.
 • Или ако си вземате топъл душ, оставете топлата вода да тече върху затворените ви очи за минута. След това сложете няколко капки от шампоана за бебе върху малка кърпа и го нанесете като втриете кърпичката леко по клепачите и миглите. Изплакнете шампоана след това много внимателно.
 • Можете също така да поставите топла, мокра кърпа върху очите си. Ако очите ви са суха, препарат за изкуствени за сълзи също ще ви помогне.
 • Може да се наложи и прием на антибиотици за лечение на някои видове блефарит. Например ако имате болки в очите или силно подуване или зачервяване, ще е необходимо да се консултирате с лекар, който да ви назначи лечение.
 • Докато лекувате клепачите си е по-добре да избягвате носенето на контактни лещи и да си слагате гримове.

Как да се предпазим от блефарит?

Възможно е да изпитвате блефарит, когато мъжките секрети, произведени от малките масажни жлези край основата на мигли, се натрупват около очите.

Това създава подходящи условия за растеж на бактерии и възпаление на ресниците, което води до блефарит.

Затова е от съществено значение да поддържаме очите си чисти, като редовно ги мием с нежен почистващ препарат или специално решение за тази цел.

Трябва да се избягва търкането и чешането на очите, тъй като това може да влоши състоянието.

Когато се допирате до очите си с мръсни ръце, възможно е да прехвърлите бактерии или вируси в околоочната зона, което може да допълнително дразни и влоши състоянието на очите.

Храната играе важна роля за здравето на очите. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти и витамини, може да подобри функцията на очите и да намали риска от възпалителни състояния.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в риба, са изключително полезни за очите, тъй като имат антиинфламаторни свойства и могат да помогнат да се намали риска от блефарит и сухи очи.

Също така, храните с високо съдържание на витамин А и бета-каротин, като спанак, праз и боровинки, са свързани с подобрение на зрителната функция и общото здраве на очите.

Както вече споменахме, сухите очи също могат да предизвикат блефарит и дискомфорт около очите.

Затова е добра идея да използваме препарати за изкуствени сълзи, които ще помогнат да се осигури добро хидратиране на повърхността на окото и да се намали сухотата.