Вторичните патологични изменения, развиващи се в бъбреците на фона на подагра, се наричат подагрозна нефропатия. Този термин включва едновременно няколко клинични варианта.

Подогразна нефропатия – как и защо се развива

Подагрозната нефропатия се проявява с възпалителен процес, локализиращ се в бъбречните каналчета. Това заболяване в продължение на дълъг период от време протича в латентна форма.

То е с много сериозна прогноза във връзка с факта, че съществува висока вероятност от възникване на остра или хронична бъбречна недостатъчност.

Сред другите възможни усложнения на това състояние са относително устойчивата артериална хипертония, хидронефроза, а също и вторичен пиелонефрит, който се формира при приблизително 75% от болните.

Подагрозната нефропатия е доста често срещано заболяване. Според различни данни се развива от 30 до 70% от хората, страдащи от подагра.

В 17% от случаите възникналият интерстициален нефрит се съчетава с остра обструкция на бъбреците.

Приблизително в 52% от случаите в бъбречните структури се откриват конкременти.

Нефропатия – единствен симптом на подагра

Подагра най-често се открива при хора над 40 години. Мъжете страдат 20 пъти по-често от тази болест, в сравнение с жените.

В 30% от случаите подагрозната нефропатия е единственото клинично проявление при нарушение на метаболизма на пурините.

Това заболяване често придобива хронично рецидивиращо протичане.

В преобладаващия брой случаи около 10 години след поставяне на диагнозата се формира хронична бъбречна недостатъчност, което прави този проблем доста актуален за медицината.

В основата на развитие на подагрозна нефропатия са метаболитни нарушения, в резултат на които се образува твърде много пикочна киселина и нейните производни в бъбречните тъкани.

Пикочната киселина е с пряко увреждащо въздействие на бъбреците, което води до свиване до свиване на бъбречните каналчета и отлагане на соли в тях.

На фона на протичащите процеси урината придобива кисела реакция, което способства за натрупване на още повече соли пикочна киселина в бъбречните тъкани.

С течение на времето бъбречният епител се подлага на дистрофични изменения. Създава се благоприятна среда за активно размножаване на патогенни микроорганизми.

Подагрозна нефропатия може да се развие при хора, които употребяват твърде голямо количество храни, съдържащи пурини.

Също вероятността от развитие на тази болест се повишава значително при злоупотреба с алкохол, наличие на абдоминално затлъстяване или захарен диабет.

Безконтролният прием на някои лекарства, например, на диуреици, е още един предразполагащ фактор.

Симптоми при подагрозна нефропатия

Симптомите при този патологичен процес ще зависят от това в какъв вариант протича. При остра подагрозна нефропатия клиничната картина бързо нараства.

Болният се оплаква от внезапно възникнал болков синдром в областта на кръста, който е с изразен характер.

Наблюдава се намаляване на обема на отделяната урина, увеличаване на позивите за уриниране и хематурия.

В случаите, когато в бъбречните структури постепенно се отлагат урати, присъстват симптоми като периодично възникващи пристъпи на болка, повишаване на телесната температура, а също и гадене и повръщане.

Този болков синдром се локализира в кръстната област и се разпространява към бедрата.

Хроничното възпалително увреждане на каналчетата и тубулите се съпровожда с постоянн артериална хипертония, повишаване на обема на отделяната за денонощие урина, на диурезата.

В редица случаи се появява и дърпаща болка в кръста. Понякога в урината се откриват еритроцити.

Диагностика и лечение

Тази болест може да бъде заподозряна въз основа на съществуващата в анамнезата подагра. Допълнително е необходимо определяне на нивото на пикочна киселина в кръвта и с изследване на урината.

От инструменталните методи са показни ултразвуково изследване, екскреторна урография, нефросцинтиграфия.

При такова увреждане на бъбреците се използват лекарствени средства, забавящи образуването на пикочна киселина, препарати, разрушаващи уратните камъни.

Допълнително се изписват уроантисептици, предотвратяващи развитието на пиелонефрит. В тежки случаи е необходима хирургична интервенция.

Профилактика на развитие на подагрозна нефропатия

Принципите на профилактика на тази болест се свеждат до правилно лечение на откритата подагра, балансирано хранене, спиране на алкохола.

А също и внимателно използване на лекарствените средства, които могат да предизвикат повишаване на нивото на пикочна киселина.