Умението да поддържаме баланс и да пазим равновесие е жизнено важно за всеки един от нас. Въпреки това при много хора често се наблюдават определени проблеми с него.

Според статистиката при 1/3 от възрастните се случват падания поне веднъж годишно, при половината от тях 2,3 и повече пъти.

И това не е просто стечение на обстоятелствата или лош късмет, а признак на определени здравословни проблеми.

С възрастта промените в гъвкавостта, мускулната сила, чувствителността на тялото, рефлексите и дори отслабването на умствените способности способстват за влошаване на общия баланс.

Тези проблеми и падания обикновено са последвани от травми, сред които и опасни фрактури на шийката на тазобедрената става, хематоми, наранявания и прочие увреждания.

Проблеми с равновесието понякога имат и младите, макар и по-рядко.

За поддържаме баланс са необходими внимание, сили и гъвкавост на тялото. Умението да се пази равновесие и да се поддържа може да се тренира с помощта на упражнения.

Подходящи са както за хора в напреднала възраст, така и за още млади, които искат да се чувстват по-уверено, когато се движат.

Защо е нужно равновесие

Чувството за равновесие ни помага да поддържаме своя център на тежестта по време на ходене, стоене в изправено положение, скачане и прочие активни движения.

Повечето от нас възприемат възможността да ходят по права линия, както и да стоят в изправено положение, без да им прималява като даденост, без да се замислят колко сложна е тази система.

Всеки път при извършване на движения мозъкът и очите обработват огромно количество информация мигновено за това, което се случва около тях.

Краката могат да преценят промените под тях, по каква повърхност се придвижвате – равна или грапава, асфалт или почва.

Ръцете се движат в определено темпо или ритъм, които помагат за поддържане на устойчивост, мускулите и ставите обезпечават определена сила, с чиято помощ се движим напред, спираме при необходимост и променяме посоката.

Тази система може да работи, която функционира балансирано, може да се наруши, например, заради травми. Също по естествен начин се влошава и с течение на времето.

С възрастта информацията, постъпваща от тялото към мозъка, се предава по-забавено. Мускулите губят еластичност и сила ставите остават без присъщата им гъвкавост

Специално внимание следва да се обърне на вътрешното ухо, което наподобява лабиринт по структура. Смятат го за един от най-главните органи, които позволяват да се пази равновесие. Затова при нарушаване на баланса това става, заради проблеми в средното ухо в следните случаи:

  • Вътрешен отит, представляващ инфекциозно и възпалително заболяване на вътрешното ухо, водещо до световъртеж и нарушение на баланса;
  • Болест на Мениер – патология, която се проявява със световъртеж, шум в едното ухо, проблеми със слуха, гадене и повръщане.

Също способността да пазим равновесие може да се наруши на фона на запушване на ушите.

Как да се справим с нарушенията на равновесието

На първо място, трябва да си вземем направление от личния лекар за специалист по УНГ, целта е да се изключат патологии на ушите, както и други функционални нарушения.

Също може да е показна консултация при невролог, ако се открият нарушения, е необходимо да се въздейства и на тях.

Препоръчва се използване на различни упражнения за равновесие, които ни позволяват да поддържаме баланс. Вариантите на упражнения са много, трудно е да се определи кои от тях са най-ефективни.

Изследванията, проведени от различни университети, показват, че обикновената гимнастика спомага за подобряване на координацията при хора в напреднала възраст – до 80 години.

В програмата за терапия влизат упражнения, които се базират на клякания, повдигане на петите и глезените, а също и практиката за поддържане на баланс на единия крак.

Тези упражнения способстват не само за подобряване на физическата активност, но и повишават когнитивните способности в напреднала възраст, които се изискват за поддържане на баланс.

Кляканията са едни от популярните упражнения, с които можем да тренираме цялото тяло, и много помагат за поддържане на баланса, затова всеки човек трябва да ги прави.