Всяка жена желае нормална бременност без усложнения, леко раждане и здраво бебе. Какво е препоръчително да се направи още преди двойката да започне да планира бебе?

Пълни изследвания преди зачеване – защо са необходими

Преглед при акушер-гинеколог се препоръчва не по-малко от 3-4 месеца преди планирано зачеване. Най-сериозен повод за тревога представляват евентуални нарушения на менструалния цикъл – закъснения, по-обилно или по-оскъдно от обичайното менструално кървене.

Необходимо е изследване за венерически болести и при откриване на такива следва да се проведе пълен курс на лечение. След пълно излекуване може да се премине към най-приятния етап – „зачеване”.

Болестта на целувките или инфекциозна мононуклеоза представлява сериозна опасност за жените, които планират в близко бъдеще да станат майки.

Вирусът, който я предизвиква се предава по въздушно-капков път, чрез слюнка. Това заболяване може неблагоприятно да повлияе на протичането на бременността.

При чести ангини и подути лимфни възли е добре да се направи консултация с личния лекар, който след снемане на анамнеза, може да назначи изследване за определяне наличието на антитела към вируса.

Допълнително се назначават изследвания, които позволяват да се определи дали всичко е наред с щитовидната жлеза, а също и за изключване на недостиг на желязо и на витамин Д в организма на бъдещата майка.

Промяна на навиците и на начина на живот

Алкохол и никотин неблагоприятно влияят на качеството на половите клетки на мъжете и на жените, затова и двамата партньори следва да се преборят с вредните навици.

Ако сте използвали противозачатъчни, техният прием следва да се преустанови месец преди предполагаемото зачеване.

За бъдещите татковци е важна умерената физическа активност.

В периода на планиране на зачеване е необходимо да се избягват както изнурителните тренировки, така и заседнал начин на живот.

За мъжете се препоръчва още да посетят уролог и в случай на необходимост да минат през курс на лечение.

Следва да се обърне внимание, дори и на дрехите, тъй като твърде тясното бельо способства за повишаване на температурата в областта на тестисите и нарушение на кръвообращението в органите на скротума.

Това може да стане препятствие по пътя към успешното зачеване.

Бъдещите родители е необходимо да похапват повече храни, богати на белтъчини, да се ядат повече плодове и зеленчуци.

Жените и мъжете до предполагаемата дата на зачеване следва да приемат фолиева киселина.

Този витамин повишава оплодителната способност на семенната течност и намалява риска от сериозни вродени патологии при бъдещото дете. Необходимо е да се има предвид, че в организма фолиева киселина не се синтезира.

Всички описани по-горе мероприятия, свързани с подготовката за зачеване са само препоръчителни. Не се покриват от бюджета на НЗОК и съответно прегледите и изследванията се заплащат в пълен размер по ценоразпис на съответния специалист.

Най-доброто време за зачеване

След като всички подготвителни мероприятия завършат, следва да се пристъпи към най-важното и може би най-приятното занимание – „бебеправенето”

Най-благоприятно време за зачеване е средата на менструалния цикъл, когато зрялата яйцеклетка напусне пределите на яйчника и се насочи към фалопиевата тръба, по която впоследствие се движи към матката.

Времето за настъпване на овулацията зависи от продължителността на цикъла. Ако е 28 дни, то това са приблизително 14 дни от началото на менструалния цикъл.

Най-благоприятното време за зачеване е от 12-тия от 16-тия ден на менструацията. Сперматозоидът и яйцеклетката при благоприятни обстоятелства "се срещат" на 3-тия или на 4-тия ден. 

Това е свързано с факта, че продължителността на живота на сперматозоидите е 2-3 дни, според някои данни – до 5 и дори до 7 дни. Яйцеклетката живее по-малко – до 1 денонощие, по-рядко – до 3.

Ако правилно се изчисли денят на овулация и през това време двойката, която планира зачеване, и през този период от време, то има голяма вероятност жената да зачене.

Един от точните методи за определяне на настъпилата овулация е базалната температура, тоест температурата в ректума. Методът е достатъчно елементарен за изпълнение, но не всички жени го предпочитат.