По-добър ли съм или по-лош? Постигнал ли съм това, което другите са успели? Защо тези въпроси ни лишават от покой и как да се научим да живеем без тях?

Вредното сравнение с другите

Винаги се сравняваме нечестно: сравняваме по-лошото, което знаем за себе си, с по-доброто, което мислим за другите.

Сравнението отнема време. Всеки от нас има 86400 секунди на ден. И прекарването на само една за сравнение с другите – това е една секунда повече, отколкото е необходимо.

Всеки е уникален, затова и всяко сравнение е несправедливо. Вашите дарове, таланти, успехи и достижения напълно отговарят на това, за което сте дошли на този свят, и сте уникални. Затова не трябва да ги съпоставяме с това, което правят другите.

Сравнявайки, не печелите нищо, но губите много. Например: вашата гордост, чувство за собствено достойнство.

Съревнованието е безкрайно. Никакви нови успехи няма да помогнат – винаги ще се намери, с какво или с кого да се сравняваме.

Сравнението не е насочено към този човек. Можете да се разпореждате само с един живот – със собствения. Когато се сравняваме с другите, изразходваме ценна енергия и влагаме в другите това, което трябва да влагаме в себе си.

Сравнението води до обиди към другите и към себе си, пречи ни да се радваме. Не добавя ценност, смисъл или радост от живота, само отнема от това.

Ако познавате подобни преживявания – с всички заедно или само с някои, вероятно желаете да научите как да минете без тях и с какво да започнете.

Стремете се към по-важното

Най-големите ценности в живота са скрити от погледа – любов, скромност, съпричастност, щедрост, великодушие. И за тези достижения няма мярка.

Стремете се към тези съкровища и не обръщайте внимание на определението за успех, наложено от обществото.

Понякога съревнованието е от полза, но животът не е състезание. Всички заедно сме се озовали на тази планета по едно и също време.

И колкото по-бързо спрем да се състезаваме с другите в опит да спечелим, толкова по-бързо започваме заедно да работим над това, че да разберем своето място в света.

Първата и най-важна стъпка за преодоляване на навиците да правим сравнения – това е да ценим работата на другите и да се радваме на нея. Благодарността също помага да забележим това, което е по-добро и ни принадлежи в този свят.

Напомняйте на себе си, че никой не е съвършен

 Да обръщаш внимание на лошото в миналото не е толкова полезно, колкото да виждаш доброто. Но е важно да напомняш на себе си, че никой не е съвършен.

Победата е невъзможна без преодоляване на препятствия. Всеки има свои проблеми, независимо от това дали сте достатъчно близки с този човек, за да ги знаете.

Сменяйте обстановката

Следващият път, когато започнете да се сравнявате с другите, станете от място и се поразходете. Променете околната обстановка, това ще ви тласне към промяна на мисленето.

Открийте вдъхновяващи примери

Да сравняваш собствения си живот с този на другите е глупаво. Но да се вдъхновяваш от примера на другите и да се учиш от тях – е мъдро.

Постарайте се да уловите разликата. Интересувайте се от живота на хората, които ви се възхищават, четете техните биографии, черпете вдъхновение от тях.

Обърнете внимание на това какви убеждения водят до положителни промени в живота, а какви влияят лошо на тях.

Ако чувствате необходимост да се сравнявате, правете го със себе си. Следва да се стараем да станем по-добри, отколкото сме – не само заради самите себе си, но и заради тези, които са до нас.

Старайте се да се поддържате в добра физическа форма и в добро разположение на духа. Опитвайте да напредвате с всеки изминал ден. И се учете да празнувате достигнатите от вас успехи, без да се сравнявате с другите.