Не е тайна, че болшинството от посетителите на фитнес залите не ходят там, за да се подготвят за състезания по бодибилдинг.

Целта на хората както на мъже, така и на жени, е изгарянето на подкожни мазнини. Именно поради това този слой от мастна тъкан не се вижда релефа.

Но съвсем малко хора са наясно, че борбата за красивия релеф започва не във фитнес залата, а на обедната трапеза.

Математика на релефните мускули

Диетата е основна част от работата за оформяне на релефно тяло. Именно правилното хранене осигурява 70% от крайния резултат.

Още 20% зависят от силата на волята и от самоконтрола, които помага за въздържането от вредните калории. От правилната техника на тренировките и програмата на упражненията зависи само 10% от резултата.

Така че на въпроса поставен в заглавието, трябва да дадем отрицателен отговор.

Не помага за оформянето на красиво тяло и другата крайност – рязкото намаляване на приеманите калории без физически упражнения.

Избавянето от подкожни мазнини и оформянето на релефни е комплексна и достатъчно трудна задача, изискваща специална грижа.

Как да намалите количеството на подкожните мазнини?

В човешкия организъм съществуват 2 вида мазнини:
• Вътрешни – висцерални;
• Подкожни;

Тези мазнини се намират във взаимен баланс. С други думи колкото повече са вътрешните мазнини, толкова е по-трудно справянето с подкожните.

При въздействие върху организма с диети или физически натоварвания първо реагират вътрешната мастна тъкан, а след това подкожната.

Тайната на разграждането на подкожните мазнини се състои в способността на организма да преработва тази мастна тъкан, като освобождава от нея мастни киселини, които се усвояват от организма.

Когато започнете да тренирате, вашият организъм започва да използва натрупаните мазнини, превръщайки ги в енергия.

И за ефективно изгаряне на мазнините трябва да разходвате повече калории в рамките на денонощието, отколкото приемате чрез храната и напитките.

Хранене за периода на изгаряне на подкожните мазнини

Този процес сред спортистите е прието да се нарича чистене. Правилното чистене е съчетание от нискокалорична диета и физическа активност. Но нискокалоричната диета съвсем не означава, че трябва да ядете само зеле и цвекло.

Ако го направите вие само ще нарушите обменните процеси в организма и ще се сдобиете с проблеми със стомаха и с панкреаса.

Напротив, необходимо е да консумирате храни източници и на въглехидрати, и на мазнини, и на белтъчини.

Но все трябва малко да промените съотношенията и почти да изключите употребата на вредни мазнини – краве масло, мазно месо, сланина и прочие животински мазнини.

Американски учени са пресметнали, че идеално за жените, които желаят да изгорят максимално количество мазнини за кратки срокове, е дефицитът на 300 килокалории в денонощие.

Тоест, за да започнете да изгаряте мазнини, е достатъчно да ограничите количеството на приеманите от храните и напитките калории с 300 и да увеличите или да добавите физически натоварвания.

А да съхраните същевременно и мускулната маса, е необходимо да съблюдавате следните принципи.

• Не намалявайте приеманите калории с повече от 15% и в никакъв случай не гладувайте;
• Хранене се редовно по 5-6 пъти в денонощието. Същевременно не допускайте прекалено продължителни интервали между храненията – повече от 3 часа;
• Пийте обикновена питейна вода не по-малко от 2 литра дневно в неголеми количества през целия ден;
• Сънят ви трябва да е с продължителност не по-малко от 7 часа дневно.