Диетолозите са на мнение, че 30-50 грама фибри е оптималното дневно количество, което ще осигури по-бързото преминаване на храната през храносмилателната система.

Но съществуват и мнения, че приемът на толкова големи количества влакнини предизвиква подуване на корема и влошаване на чревната перисталтика, тъй като се изпълнява на функцията на "патерица", която прави червата лениви.

А натуропатите смятат, че 90% от заболявания започват в дебелото черво, като на най-голям риск са изложени хората, за които запекът се е превърнал в ежедневие.

А гастроинтестиналните симптоми са най-честите причини хората да търсят лекарска помощ. В повечето случаи оплакванията са киселини в стомаха, стомашен дискомфорт, синдром на дразнимото дебелото черво, метеоризъм, подуване на корема, прекалено често оригване и запек.

По-долу са описани начините как фибрите подобряват храносмилането и цялостното здравословно състояние.

За по-добро храносмилане и като профилактична мярка срещу заболявания на органите на стомашно-чревния тракт е желателно човек да яде много пресни плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Но трябва да имате предвид, че е необходимо количеството фибри, приемано с храната да се увелича бавно и постепенно и това да продължи, докато почувствате, че храносмилателната ви система функционира нормално.

Ако досега изобщо плодовете и зеленчуците или отделно фибрите не са присъствали в хранителния ви режим, не се опитвайте още от утре да започнете да приемате по 30 грама баластни вещества. Толкова рязка промяна би предизвикала гастроинтестинални симптоми като диария, подуване на корема и газове.

Ако вие не пушите, но сте израснали с майка, която е пушач, приемайте повече фибри с храната и така ще предотвратите повторното развитие на дихателни заболявания, които често се проявяват при децата, които са изложени на пасивно пушене.

Фибрите са два вида – разтворими – съдържат се в зърнените храни, семената и бобовите растения и неразтворими – техен източник са плодовете и зеленчуците. Необходим е приемът и на двата вида, за да се постигне оптимално храносмилане.

Баластните вещества улесняват усвояването на полезните вещества от храните, тъй като при наличието им този процес протича много по-плавно.

Храните, съдържащи фибри ограничават възпалителните процеси и предпазват тъканите от вредното действие на свободните радикали. А това е от изключително голямо значение за хората, страдащи от диабет, тъй като баластните вещества спомагат за поддържането на кръвната захар на ниски нива.

Резултатите от проведените изследвания показват, че хората, които консумират повече пълнозърнести храни – най-добрият източник на влакна, са с 30% по-малка вероятност да развият рак в сравнение с тези, които консумират по-малки количества от тях.

Храните източници на влакна са също и богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и спомагат за снабдяването на сърдечно-съдовата система с азотен оксид.

Азотното съединение действа отпускащо за кръвоносните съдове, предотвратявайки развитието на хипертония, образуването на артериални съсиреци, атеросклероза и всякакви други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Установено е, че баластните вещества се свързват с молекулите на естрогена блокират тяхната абсорбция в кръвния поток. А при понижени нива на циркулиращите женски полови хормони в тялото, намалява вероятността от рак, както на гърдата така и простатата.

Богатите на фибри храни подпомагат функцията на всички органи и системи в тялото, а не само на храносмилателната.

Не трябва да забравяме, че за добрата перисталтика на червата освен фибри, е необходим и достатъчен прием на течности.

Гастроинтестиналната система изпълнява функцията на вторична имунна система и когато храносмилането е нормално, тялото ни е в добро здравословно състояние.