Американски учени установили, че ежедневната консумация на 70 грама орехи след 12 седмици води до подобряване на качеството на спермата при млади здрави мъже.

Приблизително 50% от случаите на безплодие при двойките се дължат на мъжете. Техните оплодителни способности зависят от много фактори, включително и от качеството на спермата.

Оплождането е възможно само в случаите, когато в половата система на жената по време на освобождаване на зряла яйцеклетка от нейния яйчник, тоест в периода на овулацията, който е изключително кратък само 12-24 часа в рамките на месеца, попаднат достатъчно количество здрави, зрели, нормално функциониращи сперматозоиди.

Каква е накарало учените да проведат това проучване?

Орехите са изключително богати на омега-3 мастни киселини. Според предишни изследвания, омега-3 и останалите полиненаситени мастни киселини подобряват качеството на спермата. По-рано беше доказано, че при рибеното масло с високо съдържание на тази група мазнини също се наблюдава подобен ефект.

Каква е същността на изследването?

В проучването взели участие взели участие 117 мъже на възраст от 21 до 35 години, които се придържали традиционния за западните държави режим на хранене. Половината от доброволците изяждали по 70 грама орехи, а останалите се хранили, както обикновено, но трябвало задължително да изключат от своя порцион орехите.

Анализ на качеството на спермата бил проведен преди началото на изследването и непосредствено след неговото завършване. При анализът били отчетени такива характеристики като количество на сперматозоидите, подвижност, форма, размер, а също и евентуално наличие на хромозомни аномалии.

Какви са резултатите?

12 месеца след началото на изследването качеството на спермата се подобрило само при мъжете, които консумирали всеки ден орехи. Освен това най-силно изразено подобрение било наблюдавано при доброволците с най-лоша спермограма към момента на започването на проучването.

Получените резултати показват, че преди да планират да имат дете, около 3 месеца преди това, мъжете трябва да обърнат по-сериозно внимание на това с какво се хранят. Храните оказват съществено влияние на оплодителните способности на мъжете.

В бъдеще учените трябва да установят какво е оптималното количество орехи, което е необходимо да консумира един мъж, за да подобри осезаемо спермограмата си и съответно шансовете му за зачеване да се увеличат многократно.

Наскоро дори стана известно, че хората, които консумират орехи живеят по-дълго в сравнение с тези, които не го правят и в тази връзка те/орехите/ се определят като храна на дълголетието.