До неотдавна сте носили тесни обувки последна мода, а днес краката не могат да ви влязат и в най-широките маратонки? Така не се случва само при вас. Най-често краката отичат вечер, в края на работния ден. Защо така се случва и какво да правим, за да се справим с това?

Защо отичат краката – основни причини

Съществуват около 50 различни причини, защо отичат стъпалата, глезените и прасците. Една от причините защо именно тази област на тялото се подува повече и по-често, отколкото например, ръцете, се състои в това, че гравитацията привлича течност към долните крайници.

Ако към края на деня се прояви леко подуване, това е често явление, и вероятно няма нищо сериозно.

Ако обаче забележите, че отокът се усилва или подуването се наблюдава на единия крак и не се разпространява към другия, или освен оток се забелязва и задъхване, е необходимо да се направи консултация с личния лекар.

Кои са 6-те разпространени причини, поради които краката отичат към края на деня?

1.Недостатъчно движение

Противно на закона за гравитацията кръвта по вените тече към сърцето отдолу нагоре. По време на ходене мускулите на краката се съкращават, въздействайки на кръвоносните съдове и подпомагайки движението на кръвта.

Когато човек дълго време се намира в неподвижно състояние – седнал или прав, помощ няма откъде да дойде, поради което може да възникне застой, което създава условия за формиране на отоци.

По тази причина хората, които много време прекарват зад волана или на офисния стол често се сблъскват с отоци на краката вечер. За това и към това състояние са предразположени хора, пътешестващи с автомобил, влак или самолет.

2.Носите неудобни обувки

Обувките на високи токове или тесните, които не отговарят на размерите затрудняват кръвообращението и правилното движение на кръвта.

Високите натоварвания на мускулите на глезена при носене на високи токове, а също и притискането на крайниците в тясната обувка, са допълнителни рискови фактори за поява на отоци.

3.Твърде много сол

Прекомерната консумация на солени храни способства за задържане на течности в организма – една от основните причини за поява на отоци.

Препоръчително е внимателно да се четат етикетите на хранителните продукти, за да сме наясно колко сол се съдържа във всеки от тях. Не повече от 2000-4000 мг натрий трябва да се приемат с храната на ден.

4.Травма

Появата на оток след травма е нещо съвсем обичайно. Тревожният симптоми не следва да се игнорира и в кратки срокове да се направи консултация с ортопед.

5.Наднормено тегло

Ако човек неотдавна е напълнял, може би ще забележи, че краката му са се увеличили. Така е, защото наднорменото тегло може да наруши нормалното движение на лимфата.

Отслабването може значително да подобри ситуацията. Намаляването на теглото, дори само с 4,5 килограма е от голямо значение.

6.Разширени вени

Възможно е да възникнат още в млада възраст – на 20-30 годишна възраст. Състоянието възниква, когато вените на краката загубят еластичност, стават по-слаби. Необходимо е комплексно лечение за справяне с тях.

Как да се справим с подуването на краката вечер – основни препоръки

Носене на компресионни чорапи

Степента на компресия и вида на изделието се препоръчва от специалист след консултация и съответно предписание. Най-ефективни са компресионните чорапи при възникване на отоци, обусловени от хронична венозна недостатъчност.

Необходимо е повишено внимание – съществуват състояния, при които носенето на компресионни изделия е противопоказно, затова не трябва сами да си ги изписваме.

Повдигане на краката

Повдигането на краката намалява натоварването на вените, което пада върху тях, като се преодолява закона на гравитацията, изпомпвайки кръв към сърцето.

Повдигайки краката над нивото на сърцето може да намали натоварването на вените и да способства за по-свободна циркулация на кръв.

Заемете легнало положение и сложете краката на висока възглавница или табуретка. Ако физическите възможности позволяват, повдигнете краката на стената и прилепете таза плътно към нея.

Масаж

Лимфодренажният масаж помага за справяне с отоците на краката. Правилната техника на масажа може да се демонстрира от лекар при преглед. След като лекарят ви обучи, масажът може да се прави в домашни условия и то редовно, като е най-необходим през летните месеци.