Хората, които имат домашни любимци знаят какво щастие могат да ни донесат животните, особено, когато съжителстваме с тях. В някои случаи, до толкова се привързваме към тях, че ги допускаме да се присъединяват към нашия сън.

Днес ще разберем дали този споделен сън е полезен.

Защо домашният ни любимец може да иска да спи до нас

Първо ще изясним, че тук обсъждаме съжителството с куче или котка.

Факт е, че човека е успял да извади кучето и котката далеч от естествения им хабитат и да ги вкара в между 4 стени. Дори и този преход да е станал преди стотици години, пухкавите ни приятели, все още възприемат апартамента или къщата като чужда среда. Спейки, до човека, който ги е опитомил, те чувстват по голяма сигурност и не се чувстват застрашени.

Освен това, има проучвания, които доказват, че спането до любимия стопанин носи ползи за здравето на животните. Споделянето на общо легло увеличава нивата на полезните невротрансмитери, като допамин и окситоцин, у животното.

Не трябва да умаловажаваме и факта, че животът в апартамент, означава, че делим стени с други, чужди хора. Понякога това е свързано с „производството“ на шумове, които ние може и да не възприемаме, но за животните те са неестествени и могат да ги изплашат. Когато кучето или котката спят до нас, те не се плашат толкова от странните шумове от съседите или ревът на мощни коли на булеварда.

Полезно или вредно е за човека да спи до своят любимец

Не са малко стопаните, които сами насърчават и приучват пухкавите приятели да спят до тях вечер. Това е чудесно, защото по този начин създаваме много силна връзка с кучето или котката и можем да ги накараме по-лесно да се подчиняват на различни команди.

Котките, пък, имат способността да премахват непвното напрежение, когато са в близък контакт със своя стопанин, а кучетата провокират отделянето на повече хормон на щастието.

Няма как да пренебрегнем обстоятелствата, че любимците ви нарушават цикъла на съня. Котките и кучетата не могат да спят толкова продължително време, колкото нас. Те стават от леглото и се разхождат, дори и невинаги да ги чуваме.

Това предизвиква т.нар. микросъбуждания през нощта, които нарушават продължителността на фазата на дълбок сън, по време, на която тялото ни се възстановява в най-голяма степен, а съзнанието ни си почива. Затова, ви съветваме, да приучите кучето или котката да спят в отделна стая или поне не на вашето легло. Най-добрият вариант, за силно привързаните стопани, е домашният ви любимец да спи отделен от вас, поне 3-4 пъти в седмицата.