Кивито е малък плод, но не позволявайте размерът му да ви заблуди.

Както са казали мъдрите хора, не съдете за книгата по корицата й.

Този плод спада към отдела суперхрани, защото е богат на много жизненоважни за организма вещества.

Освен всичко това, кивито може да се намери освен като плод, а и като добавка под формата на прах или таблетка.

1. Витамини С и Е

Кивито е с много високо съдържание на витамини С и Е. Две кивита съдържат около 230% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

Или по друг начин казано, почти 2 пъти повече отколкото един портокал.

Витамин С укрепва имунната система и се бори със стреса и стареенето.

Той също така насърчава заздравяването на раните и усвояването на желязо, което помага за по-здрави кости, кръвоносни съдове и зъби.

Кивито не съдържа мазнини и други вредни вещества, но пък е и сравнително богато на витамин D, който се бори с холестерола и действа като антиоксидант, наред с всичките му други полезни свойства.

2. Серотонин

Кивито е с високо съдържание на серотонин, хормон, който е много важен за храносмилателната и сърдечно-съдовата функция.

Серотонинът стимулира ученето, паметта и настроението, а също така помага и за регулирането на апетита.

Освен това, този хормон стимулира по-добрият сън, което е от изключителна важност, а също така и подпомага бдителността.

3. Магнезий и калий

Искате да се чувствате по-добре нали ? Че кой не иска ?

Проучвания показват, че два плода киви доставят на организма ни 30мг магнезий.

Магнезият е от решаващо значение за нервната и мускулната функция на организма, а освен това повишава енергийните нива.

Кивито е с 20% по-високо съдържание на калий спрямо банана, което го прави чудесен източник за получаване на това жизненоважно вещество.

Калият участва в управлението на кръвното налягане, освен това намаля риска от камъни в бъбреците, остеопороза и инсулт.

4. Дишане

Средностатистическият човек вдишва около 20 000 пъти на ден. Това определено е голямо натоварване за дихателната система, не мислите ли ?

Но спокойно, кивито ще се намеси и тук, като облекчи вашите дихателни органи, благодарения на полезните вещества, които то съдържа.

Хората, които приемат 5-7 порции киви или друг цитрусов плод на седмица, кашлят много по-малко насън и имат много по-спокойно и свободно дишане в сравнение с тези, които не приемат цитрусите.

5. По-добро зрение

Кивито е богато на фитохимикала лутеин. Лутеинът е каротеноид витамин, който има много полезни функции.

Изследвания сочат, че лутеинът може да предотврати загубата на зрението с възрастта.

Той предпазва и очите от различни видове свободни радикали, които могат да ви навредят.

И понеже не се синтезира в организма ни, сме длъжни да си го набавим отнякъде, а защо не от кивито ?

6. Ура за здравето!

Когато стане въпрос за здраве, един добре информиран човек веднага би направил асоциация с кивито.

То не съдържа мазнини и има 2 пъти повече фибри в един плод отколкото, в която и да е житна култура.

Освен това малкото зелено плодче е подходящо за хора с проблемна кръвна захар, поради ниския си гликемичен индекс от само 52!

И като за капак кивито поддърж здравето на сърцето, регулира храносмилането и управлява холестерола.