Защо ябълките са толкова популярни?
Англичаните казват: „1 ябълка на ден държи доктора далеч“.
Тази поговорка възниква неслучайно, ябълките са наистина много полезни и редовната им употреба ще ви предпази от много неприятности със здравето.
Този плод е познат от дълбока древност, с него са се хранили нашите пещерни предци.
Именно с ябълка Ева изкушава Адам, а според легендата именно ябълка помага на Исак Нютон да разкрие тайната на земното притегляне.
А днес ябълките са най-достъпният и разпространен плод, който се отглежда на всички континенти.
С какво ябълките са толкова полезни, и защо толкова много хора са готови да ги възпеят?
Нека разберем.
Полза от ябълките – измама?
Когато учените започнали да изследват състава на ябълките, открили нещо поразително.
Оказало се, че в този плод няма нищо особено.
Витамините в него не са много, на минерали също не е богат.
Какъвто и витамин или минерал да вземем от ябълката, ще се намери друг плод, който да е с по-високо съдържание.
Но въпреки скромната оценка на учените, похапващите ябълки не се давали и упорито защитавали своите позиции, смятайки ябълките са най-полезният плод.
И колкото и да е парадоксално, днес вече е доказано, че ябълките са много полезна храна.
В ябълките се съчетават хармонично всички тези компоненти, които присъстват в тях – витамини, минерали, органични киселини, пектини, растителни влакна и захари.
Именно този балансиран състав дърпа ябълките напред и заема достойно място сред плодовете.
Железният мит
„Яж ябълки, в тях се съдържа много желязо“.
И до днес битува мнението, че този плод е много богат на микроелементи.
Съдържанието на желязо в ябълките е около 2 мг на 100 грама плод, при дневна потребност 15-20 мг.
Например, в какаото на прах, говеждото, зърнените се съдържа в пъти повече.
Освен това, ябълковото желязо се усвоява само на 9-10%, докато месното – на 40-50%.
Някои стигат и по-далеч като смятат, че потъмняването на ябълката от въздуха е вследствие на окислението на желязото.
Ябълката ръждясва от въздействието на кислорода.
Всъщност в ябълките се съдържат много полифеноли – пигменти от растителен произход.
Във въздуха полифенолите бързо се окисляват, вследствие на което окраската на среза става по-тъмна.
Затова и ябълката е желателно да се изяде веднага, тъй като окислените полифеноли не са полезни за организма.
А неокислените форми за полезни за сърцето.
Тайната не е във витамините
Диетологът Светлана Фус отбелязва, че ползата от ябълките изобщо не се дължи на витамините, които те съдържат.
В ябълките се съдържа голямо количество пектини, които извеждат токсините от организма, а също и растителни влакна, подобряващи чревната функция и перисталтиката.
Ябълките са богати на органични киселини, което препятства образуването на оксалатни камъни в бъбреците, укрепват и кръвоносните съдове.
В тази връзка диетоложката е напълно съгласна с постулата от английската поговорка, но напомня за необходимостта да се съблюдава мярка.
На ден могат да се изяждат по 3-4 ябълки, тъй като в плодовете се съдържат доста захари.
И ако изядем повече ябълки, отколкото трябва и кръвната захар може рязко да скочи.
И изобщо с плодовете не трябва да се прекалява.
Не повече от 300 грама дневно, в противен случай не само можем да вдигнем захарта, но и да си докараме проблеми с храносмилането.